Zažívání: stres a správné stravování

28. říjen 2017

Stres je naprosto spolehlivým spouštěčem zažívacích obtíží. Většinou si to neuvědomujeme, protože naše problémy se nedostavují během stresu, ale většinou až ve chvíli, kdy je po něm a my se zklidníme. A to pak přemýšlíme, co nevhodného jsme snědli, aniž by nás vůbec napadlo, že naše tělo pouze reaguje na přestálou stresovou situaci. Křeče žaludku, pálení žáhy, říhání, nadýmání, časté zácpy či průjmy, to všechno mohou být projevy stresu.

Než začneme vyhledávat lékaře a absolvovat i méně příjemná vyšetření, měli bychom si uvědomit, kdy se naše potíže nejčastěji objevují. Zda je vyvolává určité jídlo nebo zda se dostavují v období, které následuje po emočně vypjatých stavech. Tak si nejlépe dáme vše do souvislosti.

Stres - jak na něj?

Stresovým situacím se v dnešní uspěchané a náročné době nevyhneme, číhá na nás téměř za každým rohem. Ale můžeme se naučit bránit se mu, takže po nás jen sklouzne a neublíží. Ideální techniky, jak zůstat v klidu, nás naučí jóga, tai-chi nebo například Qi gong (čchi kung). Někomu zase pomáhá jakýkoli aerobní sport, například aerobic, běhání, cyklistika, spinning nebo plavání. Účinné jsou i procházky přírodou s cílem maximálně si uvědomit klid a vstřebat vše krásné, co kolem sebe uvidíme. Hluboké dýchání, okysličení organizmu a navození pocitu pohody jsou ideálním způsobem, jak dát stresu vale.

Osvědčily se také relaxační nebo léčivé koupele. Na zklidnění má například vysoce blahodárný vliv domácí lázeňská péče RosenSPA 5+1. Ta navíc pomáhá našemu zbavit se jedovatých látek, tedy detoxikovat se. Detoxikace je dalším způsobem ochrany organizmu před nepříznivými vlivy.

Jakmile se naučíme stresové situace zvládat tak, aby nám neubližovaly, často vymizí i potíže se zažíváním. Spolehlivěji to půjde, pokud zároveň upravíme svůj jídelníček.

Správné stravování je základ

Zažívací potíže spojené s překyselením žaludku vyvolává vedle stresu, nadváhy, nedostatku pohybu a užívání dráždivých léků také strava.

Pokud trpíváme zažívacími potížemi, měli bychom si v první řadě dávat pozor na to, co jíme. Pokud jsme navíc kuřáci a nepohrdneme ani sklenkou alkoholu, měli bychom opravdu zbystřit. Dlouhodobým podceňováním obtíží při zažívání si můžeme způsobit mnohem horší problémy.

I při jídle bychom měli zachovávat určitá pravidla. Jakmile si na ně zvykneme, jsme na dobré cestě častých potíží se zbavit. Na paměti bychom také měli mít, že zažívací potíže mužům nejčastěji způsobuje tučné jídlo a ženám sladkosti.

Jak na to

  • jídlo je třeba rozdělit na 4 - 5 dávek denně, rozhodně ne střídat hladověním s přejídáním
  • mezi jednotlivými jídly nechat žaludku čas na trávení potravy
  • jíst pravidelně, v klidu a pomalu
  • potravu důkladně rozžvýkat, nepomáhat si při polykání potravy zapíjením tekutinou
  • vyhýbáme se těžko stravitelné, nadýmavé a tučné potravě, stejně jako potravě podporující tvorbu žaludeční kyseliny (sladkosti, alkohol, kořeněná a pálivá jídla)
  • kouření a alkohol oslabují funkci jícnového svěrače, nejvíce škodí cigareta po vydatném jídle a panák tvrdého alkoholu před spaním
  • pomáhá omezit čerstvé pečivo, sycené minerálky, sladké sycené limonády, Coca-Cola, česnek, cibuli, čokoládu, víno, kávu, tučné a smažené jídlo, syrové papriky, hodně kořeněná a pálivá jídla, luštěniny, horké nebo naopak velice studené potraviny a nápoje
  • v jídelníčku by neměly chybět potraviny s vysokým podílem vlákniny, zakysané mléčné výrobky, rostlinné oleje, kořenová zelenina, dýně, bílá masa, ryby
  • zelenina je vhodnější vařená nebo dušená v páře
RosenPharma Blog