Skip to main content

Vysoká teplota mění tuky a bílkoviny, vznikají látky, které zvyšují tvorbu žaludečních kyselin. Koření, marinády a alkohol zpomalí vyprazdňování, plyn se hromadí, sliznice pálí a nepříjemný večer je na světě.

RosenPharma Blog

Temná stránka rozpáleného grilu: vysoké teploty, karcinogeny a proč brzdit

Grilování probíhá často při 200 – 300 °C. Za těchto podmínek vznikají v mase heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) – třeba benzo(a)pyren. Tyto látky jsou mutageny a karcinogeny, které mohou poškozovat DNA a v laboratorních studiích zvyšují riziko nádorů tlustého střeva, slinivky i prostaty.

Tvoří se dvojím způsobem: hnědnutím povrchu masa a z kouře z odkapávajícího tuku, jenž chemikálie zpětně „nalepí“ na jídlo. Čím tučnější maso a čím černější kůrka, tím větší dávka. Bezpečnost potravin ČR i WHO/IARC proto radí nepřehánět frekvenci grilování, odřezávat tuk, vyhnout se plameni a odstranit spálené části. Bylinkové či citrusové marinády dokážou tvorbu HCA snížit o desítky procent, ale riziko zcela neodstraní. 

Nejčastější potíže po barbecue

  • Pálení žáhy / reflux – kyselina stoupá do jícnu
  • Pocit těžkého žaludku – jídlo leží a nechce dál.
  • Nadýmání a větry – fermentace v tenkém i tlustém střevě.

Chytré grilovací tipy (prevence)

  • Menší porce, více zeleniny.
  • Marinujte v citrusové šťávě a bylinkách – podpoří trávení.
  • Střídejte tučné maso se zeleninovými špízy.
  • Voda mezi drinky ředí žaludeční kyseliny.
  • Procházka po jídle zrychlí peristaltiku.
Gasterin®

Gasterin® - antacidní štít

Gasterin®
  • Obsahuje velejemný uhličitan vápenatý, který neutralizuje žaludeční kyseliny a doplní vápník .
  • Formy: gel v sáčku nebo žvýkací pastilky s vanilkovou příchutí – praktické i do kapsy .
  • Dávkování: dospělí a děti od 12 let 1–3 pastilky při potížích, gel „na ex“ kdykoli během dne.
  • Vhodné i pro těhotné a diabetiky.
Větroplach

Větroplach - bylinná obrana proti větrům

Větroplach
  • 10 přírodních silic (kmín, fenykl, máta, skořice…) jemně uvolňuje plyny a tíseň v břiše .
  • Dávkování: dospělí 1–2 pastilky při potížích, děti od 4 let 1 pastilku; max. 6 pastilek denně .
  • Pastilku můžete nechat rozpustit v ústech nebo ve vlažném čaji pro rychlejší nástup účinku.
🍖 Scénář u grilu 🔥 Typická potíž 💊 Doplněk RosenPharma 📏 Doporučená dávka ⚡ Rychlý postup
Těžký steak + pálivá omáčka Překyselení, pálení žáhy Gasterin® pastilky 1–3 pastilky při potížích
(dospělí 12 + let)
Rozžvýkejte ihned po posledním soustu
Zeleninový špíz + pivo Nadýmání, plynatost Větroplach pastilky 1 pastilka (dospělý), max. 6 / den;
děti 4 + 1–2 celkem
Nechte volně rozpustit po dopití piva
Burger o půlnoci Reflux & plyny Gasterin®Větroplach Gasterin® pastilka/gel →
po 30 min Větroplach pastilka
Nejprve neutralizujte kyseliny,
pak uvolněte plyny

Tip: Pokud preferujete gelovou formu, sáhněte po Gasterin® gelu – jeden sáček rychle zklidní žaludek a můžete jej použít i vícekrát denně při potížích.

S grilem si nemusíte zkazit žaludek. Střídmost, hydratace, bylinky a chytré doplňky udrží pH v normě a plyny na uzdě. Mějte při ruce Gasterin® pro rychlou neutralizaci kyselin a Větroplach pro uvolnění nadýmání – a celá letní sezóna bude patřit skvělému jídlu, ne pálení žáhy.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies