Vysoká teplota mění tuky a bílkoviny, vznikají látky, které zvyšují tvorbu žaludečních kyselin. Koření, marinády a alkohol zpomalí vyprazdňování, plyn se hromadí, sliznice pálí a nepříjemný večer je na světě.
RosenPharma Blog
Temná stránka rozpáleného grilu: vysoké teploty, karcinogeny a proč brzdit
Grilování probíhá často při 200 – 300 °C. Za těchto podmínek vznikají v mase heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) – třeba benzo(a)pyren. Tyto látky jsou mutageny a karcinogeny, které mohou poškozovat DNA a v laboratorních studiích zvyšují riziko nádorů tlustého střeva, slinivky i prostaty.
Tvoří se dvojím způsobem: hnědnutím povrchu masa a z kouře z odkapávajícího tuku, jenž chemikálie zpětně „nalepí“ na jídlo. Čím tučnější maso a čím černější kůrka, tím větší dávka. Bezpečnost potravin ČR i WHO/IARC proto radí nepřehánět frekvenci grilování, odřezávat tuk, vyhnout se plameni a odstranit spálené části. Bylinkové či citrusové marinády dokážou tvorbu HCA snížit o desítky procent, ale riziko zcela neodstraní.
Nejčastější potíže po barbecue
Pálení žáhy / reflux – kyselina stoupá do jícnu
Pocit těžkého žaludku – jídlo leží a nechce dál.
Nadýmání a větry – fermentace v tenkém i tlustém střevě.
Chytré grilovací tipy (prevence)
Menší porce, více zeleniny.
Marinujte v citrusové šťávě a bylinkách – podpoří trávení.
Střídejte tučné maso se zeleninovými špízy.
Voda mezi drinky ředí žaludeční kyseliny.
Procházka po jídle zrychlí peristaltiku.
Gasterin® - antacidní štít
Obsahuje velejemný uhličitan vápenatý, který neutralizuje žaludeční kyseliny a doplní vápník .
Formy: gel v sáčku nebo žvýkací pastilky s vanilkovou příchutí – praktické i do kapsy .
Dávkování: dospělí a děti od 12 let 1–3 pastilky při potížích, gel „na ex“ kdykoli během dne.
1 pastilka (dospělý), max. 6 / den; děti 4 + 1–2 celkem
Nechte volně rozpustit po dopití piva
Burger o půlnoci
Reflux & plyny
Gasterin® & Větroplach
Gasterin® pastilka/gel → po 30 min Větroplach pastilka
Nejprve neutralizujte kyseliny, pak uvolněte plyny
Tip: Pokud preferujete gelovou formu, sáhněte po Gasterin® gelu – jeden sáček rychle zklidní žaludek a můžete jej použít i vícekrát denně při potížích.
S grilem si nemusíte zkazit žaludek. Střídmost, hydratace, bylinky a chytré doplňky udrží pH v normě a plyny na uzdě. Mějte při ruce Gasterin® pro rychlou neutralizaci kyselin a Větroplach pro uvolnění nadýmání – a celá letní sezóna bude patřit skvělému jídlu, ne pálení žáhy.