Skip to main content

Doplňky stravy jsou produkty navržené tak, aby dodaly určité živiny, které mohou chybět v běžné stravě člověka nebo které by mohly být užitečné pro podporu zdraví a zlepšení celkového blaha. Tyto produkty mohou mít různé formy, jako jsou tablety, kapsle, prášky nebo tekutiny, a obvykle obsahují vitamíny, minerály, aminokyseliny, byliny, rostlinné extrakty nebo jiné látky s potenciálně pozitivními účinky na zdraví. Doplňky stravy jsou určeny k doplnění běžné stravy a nemají za cíl nahradit zdravé a vyvážené jídlo.

RosenPharma Blog

Základní dělení doplňků stravy

doplňky stravy

Vitamíny

Životně důležité organické sloučeniny, které naše tělo potřebuje v malém množství pro správnou funkci a udržení zdraví. Vitamíny mohou být rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B a vitamin C) nebo tukurozpustné (vitamíny A, D, E a K).

Minerály

Anorganické látky, které tělo potřebuje pro různé funkce, jako je tvorba kostí, udržení rovnováhy tekutin a správná funkce nervového systému. Příklady minerálů zahrnují vápník, železo, hořčík, zinek a jód.

Aminokyseliny

Stavební jednotky bílkovin, které tělo využívá pro růst a opravy tkání, enzymatické reakce a další životně důležité funkce. Některé aminokyseliny jsou esenciální, což znamená, že je tělo nemůže vytvářet samo a musí je získat ze stravy.

Probiotika

Živé mikroorganismy (nejčastěji bakterie), které mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví střevní mikroflóry a podporují imunitní systém. Probiotika mohou pomoci udržovat zdravou rovnováhu "dobrých" a "špatných" bakterií ve střevech.

Esenciální mastné kyseliny

Mastné kyseliny, které tělo potřebuje, ale nemůže je syntetizovat samo. Nejznámějšími esenciálními mastnými kyselinami jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které mají řadu zdravotních přínosů, včetně podpory zdraví srdce, mozku a zánětlivého systému.

Rostlinné extrakty a byliny

Doplňky stravy, které obsahují účinné látky získané z rostlin nebo bylin, často používané pro své léčivé účinky a zlepšení zdraví. Mezi příklady patří extrakt ze zeleného čaje, který má antioxidační účinky, nebo kurkuma s protizánětlivými vlastnostmi.

doplňky stravy
doplňky stravy

Enzymy

Biologické katalyzátory, které urychlují chemické reakce v těle a hrají klíčovou roli v trávicím procesu, metabolismu a dalších funkcích. Doplňky stravy obsahující enzymy mohou pomoci zlepšit trávení, snížit nadýmání a podporovat celkové zdraví trávicího systému.

Antioxidanty

Látky, které chrání buňky a tkáně před škodlivým působením volných radikálů, což jsou nestabilní molekuly způsobující oxidační stres a mohou přispívat k rozvoji chronických onemocnění. Antioxidanty zahrnují vitamíny C a E, koenzym Q10, selen a mnoho dalších látek.

Vláknina

Nestravitelná složka rostlinných potravin, která podporuje zdraví trávicího systému, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje kontrolu hmotnosti. Doplňky stravy s vlákninou mohou obsahovat psyllium, inulin nebo jiné zdroje rostlinné vlákniny.

Elektrolyty

Minerální látky, které se v těle rozpouštějí ve formě iontů a zajišťují správnou funkci buněk, udržení rovnováhy tekutin a přenos nervových signálů. Elektrolyty zahrnují sodík, draslík, vápník a hořčík. Doplňky stravy s elektrolyty mohou být užitečné pro sportovce, osoby trpící dehydratací nebo pro ty, kteří potřebují doplnit ztracené elektrolyty v důsledku nemoci či průjmu.

Adaptogeny

Skupina rostlin a bylin, které pomáhají tělu adaptovat se na stres a podporují zdraví nadledvin, imunitního systému a hormonální rovnováhy. Příklady adaptogenů zahrnují ženšen, ashwagandhu, rhodiola a macu.

Tento seznam obsahuje některé z nejdůležitějších skupin doplňků stravy, ale je třeba si uvědomit, že existuje mnoho dalších typů doplňků s různými účinky na zdraví.

Proč je lepší čerpat důležité živiny z přirozené stravy?

jídlo a přirozená strava

Přirozená strava, která zahrnuje zdravé a vyvážené potraviny, je lepší zdroj vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších důležitých živin z následujících důvodů.

Komplexnost živin

Přirozená strava obsahuje širokou škálu živin, které spolu úzce souvisí a působí synergeticky pro optimální zdraví. Doplňky stravy obvykle poskytují izolované živiny, které nemusí mít stejný účinek jako kombinace živin v potravinách.

Lepší vstřebatelnost

Živiny z přirozených potravin jsou obvykle snadněji vstřebatelné a využitelné pro tělo, než ty z doplňků stravy. Například železo z rostlinných zdrojů je lépe vstřebáváno v přítomnosti vitamínu C, který se často nachází ve stejných potravinách.

Nižší riziko předávkování

Přirozené potraviny obsahují živiny v množstvích, která jsou bezpečná a vyhovují našim potřebám. Užívání doplňků stravy může vést k předávkování některými živinami, což může mít nežádoucí účinky na zdraví.

jídlo a přirozená strava
jídlo a přirozená strava

Fytochemikálie a antioxidanty

Přirozená strava, zejména rostlinná potravina, obsahuje tisíce fytochemikálií a antioxidantů, které mají prokazatelně pozitivní účinky na zdraví. Tyto látky mohou pomáhat chránit tělo před chronickými onemocněními, jako jsou rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka. Doplňky stravy zřídka poskytují stejnou škálu fytochemikálií a antioxidantů.

Vláknina a probiotika

Přirozená strava, jako ovoce, zelenina, celozrnné potraviny a fermentované produkty, obsahuje vlákninu a probiotika, které podporují zdraví trávicího systému a střevní mikrobioty. Tyto složky obvykle chybí v doplňcích stravy.

Pocit sytosti a kontrola hmotnosti

Přirozená strava je často bohatá na objem a vlákninu, což pomáhá zvyšovat pocit sytosti a usnadňuje kontrolu hmotnosti. Doplňky stravy neposkytují stejný pocit sytosti a mohou přispět k nadměrnému příjmu kalorií.

Sociální a kulinářský aspekt

Jídlo má i sociální a kulinářský rozměr, který je důležitý pro naše celkové blaho a životní radost. Přirozená strava poskytuje rozmanitost chutí, textur a kulinářských zážitků, které doplňky stravy nemohou nahradit.

I když přirozená strava je ideálním zdrojem živin, některé situace, jako specifické zdravotní stavy, omezený přístup k potravinám nebo potřeba zvýšeného příjmu určitých živin, mohou vyžadovat užívání doplňků stravy. 

Pro koho jsou doplňky stravy nezbytné?

sportovci

Existuje skupina lidí, která je vystavena zvýšené zátěži, což může způsobit vyšší nároky na živiny a energetické potřeby. Pro tyto jedince může být doplnění potřebných látek z doplňků stravy nezbytné, aby udrželi optimální zdraví a výkonnost.

Sportovci a fyzicky aktivní jedinci

Ti, kteří se intenzivně věnují sportu nebo fyzické aktivitě, mají vyšší potřebu energie, bílkovin, vitamínů a minerálů. Doplňky stravy mohou pomoci zajišťovat tyto zvýšené nároky, podporovat regeneraci a zlepšit výkonnost.

Těhotné a kojící ženy

Během těhotenství a kojení se zvyšují nároky na některé živiny, jako je kyselina listová, železo a vápník. Doplňky stravy mohou zajistit, že tyto zvýšené potřeby budou splněny, což podporuje zdravý vývoj dítěte a zdraví matky.

sportovci
sportování

Lidé s chronickými onemocněními nebo zdravotními problémy

Osoby trpící určitými onemocněními nebo zdravotními problémy, jako je Crohnova choroba, celiakie nebo diabetes, mohou mít obtíže s vstřebáváním živin nebo vyšší potřebu určitých živin. Pro ně mohou být doplňky stravy důležité pro udržení optimálního zdraví.

Senioři

S věkem se mění metabolismus a potřeba některých živin. Kosti, svaly a imunitní systém starších dospělých mohou mít zvýšenou potřebu vitamínů a minerálů, jako je vápník, vitamín D a B12. Doplňky stravy mohou pomoci splnit tyto potřeby a podporovat zdraví a kvalitu života.

Vegetariáni a vegani

Ti, kteří se rozhodnou pro vegetariánskou nebo veganskou stravu, mohou mít omezený přístup k některým živinám, jako je vitamín B12, železo nebo omega-3 mastné kyseliny. Doplňky stravy mohou být důležité pro udržení správné hladiny těchto živin a prevenci nedostatků.

Osoby se zvýšenou úrovní stresu

Stres může zvýšit potřebu některých živin, jako jsou vitamíny skupiny B a vitamín C, a oslabit imunitní systém. Pro ty, kteří jsou vystaveni dlouhodobému stresu, mohou být doplňky stravy důležité pro podporu celkového zdraví a stresové adaptace.

Je důležité zdůraznit, že i když doplňky stravy mohou být pro tyto skupiny lidí užitečné, neměly by zcela nahradit zdravou a vyváženou stravu. Přirozená strava by měla být stále základem výživy, a doplňky by měly být použity jako podpora pro zajištění dostatečného příjmu potřebných živin.

Také je důležité zvážit individuální potřeby a cíle, které se mohou lišit v závislosti na životním stylu, zdravotním stavu a genetických predispozicích. 

Doplňky stravy od RosenPharmy

Společnost RosenPharma se specializuje na výrobu doplňků stravy pro zdraví a krásu, přičemž klade důraz na nejvyšší kvalitu svých produktů. Tyto doplňky můžete zakoupit za atraktivní ceny v oficiálním e-shopu společnosti na webové adrese www.rpshop.cz. Kromě e-shopu jsou výrobky RosenPharma dostupné také v lékárnách a v řadě dalších online obchodů. Díky této široké dostupnosti si můžete vybrat způsob nákupu, který vám nejlépe vyhovuje, a získat tak kvalitní doplňky stravy pro podporu vašeho zdraví a krásy.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies