Skip to main content

Co jsou fosfáty?

Fosfáty jsou anorganické chemické sloučeniny, které jsou přirozeně přítomny v mnoha potravinách a jsou také přidávány do různých průmyslově zpracovaných potravin jako konzervanty, stabilizátory nebo emulgátory. Přestože fosfáty hrají důležitou roli v lidském těle, zejména ve formě fosfátových iontů v kostech a zubech, jejich nadměrný příjem může mít řadu negativních účinků na zdraví.

RosenPharma Blog

Fosfáty a jejich negativní účinky

Poškození ledvin: Nadměrný příjem fosfátů může vést k poškození ledvin. Ledviny jsou zodpovědné za regulaci hladiny fosfátů v krvi a jejich nadměrná zátěž může způsobit jejich selhání. Chronicky zvýšené hladiny fosfátů mohou způsobit kalcifikaci ledvinových cév, což zvyšuje riziko chronického onemocnění ledvin.

Kardiovaskulární problémy: Fosfáty mohou přispět k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Zvýšené hladiny fosfátů v krvi jsou spojeny se zvýšeným rizikem kalcifikace cév, což může vést k ateroskleróze, srdečním infarktům a dalším kardiovaskulárním problémům.

Hormonální nerovnováha: Fosfáty mohou ovlivnit hormonální rovnováhu těla. Zvýšené hladiny fosfátů mohou ovlivnit produkci hormonů, jako je parathormon (PTH), který je klíčový pro regulaci vápníku a fosfátů v těle. Nerovnováha v těchto hormonech může vést k problémům s kostmi a zuby.

Oslabení kostí: Paradoxně, i když jsou fosfáty důležité pro zdraví kostí, jejich nadměrný příjem může vést k osteoporóze a oslabení kostí. Vysoké hladiny fosfátů mohou snížit hladinu vápníku v krvi, což vede k odvápnění kostí.

Poruchy metabolismu: Fosfáty mohou ovlivnit metabolismus těla, zejména metabolismus vápníku a vitaminu D. To může vést k různým metabolickým poruchám, včetně hypokalcemie (nízká hladina vápníku v krvi) a dalších minerálních nerovnováh.

Fosfáty v potravinách a v doplňcích stravy

Fosfáty jsou přítomny v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou sýry, uzeniny, nápoje a pečivo. Často se používají jako emulgátory, stabilizátory nebo konzervanty. Přítomnost fosfátů v potravinách zvyšuje jejich trvanlivost, ale také přispívá k nadměrnému příjmu této látky.

Při výběru doplňků stravy je důležité sledovat jejich složení a vyhýbat se produktům obsahujícím fosfáty. Mnoho doplňků stravy, zejména minerálních a vitaminových preparátů, obsahuje přidané fosfáty, které taktéž mohou přispět k nadměrnému příjmu této látky.

Jak se vyhnout fosfátům v potravinách a doplňcích stravy

Čtěte etikety: Při výběru potravin a doplňků stravy je důležité pečlivě číst etikety a hledat složky jako fosforečnany, difosfáty, trifosfáty nebo polyfosfáty. Pokud jsou tyto složky uvedeny, je lepší se těmto produktům vyhnout.

Volba přírodních produktů: Při výběru potravin a doplňků stravy je lepší preferovat produkty, které obsahují přírodní složky bez přidaných chemikálií. Přírodní doplňky stravy obvykle neobsahují fosfáty a jsou pro tělo šetrnější.

Vsaďte na zaručené značky: Může také pomoci vsadit na zaručené značky, které garantují výrobu doplňků bez využití fosfátů. Tyto značky mají často transparentní výrobní procesy a dbají na kvalitu a bezpečnost svých produktů. Mezi takové patří i česká farmaceutická společnost RosenPharma.

Bezpečné doplňky bez fosfátů od RosenPharma

V dnešní době může být obtížné najít doplňky stravy, které neobsahují přidané fosfáty. Společnost RosenPharma se však odlišuje svým závazkem ke kvalitě a bezpečnosti. Každý produkt od RosenPharma je pečlivě navržen tak, aby neobsahoval žádné fosfáty. RosenPharma nabízí širokou škálu doplňků stravy, které jsou bezpečné pro každodenní použití bez rizika nadměrného příjmu fosfátů. To znamená, že při užívání doplňků od RosenPharma můžete mít jistotu, že nezatěžujete své tělo škodlivými přísadami.

Je možné se fosfátům v potravinách úplně vyhnout?

Ano, je možné se vyhnout potravinám obsahujícím fosfáty, ale vyžaduje to pečlivé plánování a výběr potravin. Jak již bylo zmíněno, fosfáty se přidávají do mnoha zpracovaných potravin jako konzervanty, zlepšovače textury nebo emulgátory.

Zde jsou některé kroky a tipy, jak se vyhnout potravinám s fosfáty:

  • Čtěte etikety: Fosfáty mohou být uvedeny pod různými názvy, jako jsou: fosforečnan vápenatý, fosforečnan draselný, fosforečnan sodný, polyfosfáty, hexametafosfát sodný, difosforečnany.
  • Vyhýbejte se zpracovaným potravinám: Fosfáty jsou často přidávány do zpracovaných potravin, jako jsou hotová jídla, uzeniny, sýry, pekařské výrobky a některé nápoje.
  • Preferujte čerstvé potraviny: Čerstvé ovoce, zelenina, maso, ryby a celozrnné produkty obvykle neobsahují přidané fosfáty.
  • Kupujte biopotraviny: Biopotraviny často neobsahují umělé přísady, včetně fosfátů. Přesto je dobré si to ověřit čtením etiket.
  • Vařte doma: Při domácím vaření máte plnou kontrolu nad tím, co do jídla přidáváte, a můžete se vyhnout použití přísad obsahujících fosfáty.
  • Vyhýbejte se nápojům s fosfáty: Fosfáty se často přidávají do sycených nápojů a některých sportovních nápojů. Místo toho pijte vodu, neslazené čaje nebo čerstvé džusy.

Přestože se vyhnutí fosfátům může zdát náročné, s pečlivým plánováním a informovaným výběrem potravin je to možné.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies