Skip to main content

Co je betakaroten?

Betakaroten je červenooranžový pigment, který se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Patří do skupiny karotenoidů, což jsou přírodní barviva, která mají významné antioxidační vlastnosti. Betakaroten je prekurzorem vitaminu A, což znamená, že jej tělo může přeměnit na tento důležitý vitamin podle potřeby.

RosenPharma Blog
Betakaroten a jeho účinky na lidský organismus

Přírodní zdroje betakarotenu

Betakaroten je obsažen v mnoha potravinách. K nejbohatším zdrojům patří:

  • Mrkev - Jedním z nejznámějších zdrojů betakarotenu. Mrkev může být konzumována syrová, vařená, jako součást salátů nebo ve formě šťávy.
  • Sladké brambory - Velmi bohatý zdroj betakarotenu, které lze připravit pečením, vařením, nebo jako příloha.
  • Špenát - Tmavě zelená listová zelenina, která je rovněž bohatá na betakaroten.
  • Dýně - Zvláště dužnina a semena jsou výborným zdrojem.
  • Mango - Tropické ovoce, které je nejen chutné, ale i plné betakarotenu.
  • Kale (kadeřavá kapusta) - Další tmavě zelená listová zelenina s vysokým obsahem.
  • Rajčata - Ačkoliv rajčata nejsou tak bohatá na betakaroten jako některé jiné zdroje, obsahují jej spolu s dalšími důležitými antioxidanty.
  • Brokolice - Populární zelenina, která je součástí mnoha diet kvůli své vysoké nutriční hodnotě.
  • Papája - Další tropické ovoce bohaté na betakaroten.
  • Růžičková kapusta - Často opomíjená, ale velmi zdravá zelenina s obsahem betakarotenu.

Tyto potraviny by měly být součástí vyvážené stravy, která zajišťuje dostatečný přísun tohoto cenného pigmentu.

Přínosy betakarotenu pro lidský organismus

Mrkev

Betakaroten má mnoho zdravotních přínosů díky svým antioxidačním vlastnostem a roli prekurzoru vitaminu A.

Mezi hlavní přínosy patří:

Podpora zdraví očí: Přeměnou na vitamin A přispívá betakaroten ke zdravému zraku a může pomoci předcházet makulární degeneraci a noční slepotě.

Posílení imunitního systému: Betakaroten pomáhá posilovat imunitní systém tím, že chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Zdraví pokožky: Antioxidační účinky betakarotenu mohou přispět k ochraně pokožky před poškozením sluncem a podporovat zdravou a mladistvou pleť.

Podpora kardiovaskulárního zdraví: Antioxidační vlastnosti betakarotenu mohou pomoci snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že chrání cévy před oxidativním stresem.

Opalování

Betakaroten a opalování

Betakaroten může přispívat k zdraví pokožky a podporovat její atraktivní vzhled, obzvláště během léta. Jeho antioxidační vlastnosti mohou pomoci redukovat poškození kůže způsobené slunečním zářením a podporovat tvorbu melaninu, což přispívá k hlubšímu a rovnoměrnějšímu opálení.

Je však důležité si uvědomit, že betakaroten sám o sobě neposkytuje ochranu proti spálení. Při vystavení slunci je stále nezbytné používat opalovací krémy s odpovídajícím ochranným faktorem, nosit ochranné oděvy a dodržovat další preventivní opatření proti UV záření.

Betakaroten v doplňcích stravy

Betakaroten je možné zakoupit také jako doplněk stravy, v naší produktové nabídce jej ale jako samostatný produkt nenajdete. Je však zahrnut v našem Multivitamínu s minerály, který obsahuje 12 nejvýznamnějších vitamínů a 9 esenciálních minerálů. Tento komplexní multivitamín zajišťuje kompletní spektrum vitamínů a minerálů nezbytných pro optimální fungování těla a posílení imunitního systému. Pro dosažení těchto výhod postačí jedna tableta denně, přičemž jedno balení vydrží na dva měsíce. S těmito multivitamíny můžete jednoduše a účinně doplnit betakaroten a další důležité živiny.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies