Skip to main content

Tradiční přírodní prostředky nabízejí šetrné a efektivní řešení pro mnoho zdravotních problémů, včetně dýchacích potíží. Přírodní produkty často obsahují žádné, nebo minimum chemických látek, nezatěžující organizmus ani přírodu, což snižuje riziko nežádoucích účinků a alergických reakcí. Jezevčí mast je jedním z těchto tradičních prostředků, který si zaslouží naši pozornost díky svým prokázaným účinkům na zdraví dýchacího systému.

RosenPharma Blog

Historie jezevčí masti

Jezevčí sádlo má dlouhou historii užívání jako přírodní lék. Již naši předkové využívali její léčivé vlastnosti pro úlevu od kašle a podporu dýchacího systému.

Původně se používala hlavně v lidovém léčitelství, kde byla ceněna pro svou schopnost ulevit od respiračních potíží a podpořit celkové zdraví. S příchodem moderní medicíny a antibiotik byla na čas opomíjena, ale dnes se k ní opět vracíme jako k bezpečné a účinné alternativě.

Co je jezevčí mast

Jezevčí mast se skládá z přírodních ingrediencí pečlivě vybraných pro jejich prospěšné účinky na zdraví dýchacího systému. Tento přírodní produkt je vytvořen z rostlinného oleje, jezevčího sádla, včelího vosku, bylinných extraktů a esenciálních olejů. Každá z těchto složek má specifické vlastnosti, které společně působí na zklidnění dýchacích cest a zmírnění kašle.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej tvoří základ masti a zajišťuje snadnou aplikaci a vstřebávání dalších aktivních složek. Tento olej je známý svými hydratačními a vyživujícími vlastnostmi, což pomáhá zlepšit stav pokožky při aplikaci masti. Řadí se mezi suché oleje, tudíž se s ním mast poměrně rychle vstřebává. 

Jezevčí sádlo

Jezevčí sádlo je tradiční složkou, která je známá svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Obsahuje vitamíny A, D, E a F, nenasycené i nasycené kyseliny, velké množství živin, minerálů, stopových prvků a biologicky aktivních látek. Jezevčí tuk také zvyšuje imunitu.

Včelí vosk

včelí vosk

Včelí vosk pomáhá zjemnit a zvláčnit pokožku, což je ideální při aplikaci na hrudník a záda. Tato složka také vytváří ochrannou bariéru, která pomáhá udržet aktivní složky masti na pokožce a zajišťuje jejich postupné uvolňování.

Bylinné extrakty

Jezevčí mast obsahuje směs bylinných extraktů známých svými léčivými účinky. Tyto extrakty zahrnují devětsil zvrhlý, sléz maurský a ostropestřec mariánský, které jsou ceněny pro svůj obsah biochemických látek, kdy například sléz neurotický, díky vysokému obsahu slizu, obalí tímto slizem průdušnici a kašel zklidní.

Esenciální oleje

Esenciální oleje přidávají antiseptické, antivirové, antibakteriální a zklidňující vlastnosti, které podporují zdraví dýchacího systému. Mezi tyto oleje patří borovice lesní, eukalyptus, levandule, šalvěj, anýz, fenykl, tea tree olej a tymián. Každý z těchto olejů má specifické účinky, které společně přispívají k úlevě od kašle.

Vitamín E natural, rozmarýnový extrakt natural a glyceryl caprylate natural

Tyto složky pomáhají proti žluknutí olejů.

včelí vosk

Účinky jednotlivých složek

  • Devětsil zvrhlý

    Devětsil zvrhlý je ceněn pro své zklidňující účinky na dýchací trakt, což pomáhá při kašli. Tento bylinný extrakt pomáhá zmírnit podráždění a záněty, což usnadňuje dýchání.

  • Sléz maurský

    Sléz maurský poskytuje úlevu podrážděnému dýchacímu systému díky svým zklidňujícím vlastnostem. Tento extrakt pomáhá zklidnit sliznice a zmírnit kašel.

  • Ostropestřec mariánský

    Ostropestřec mariánský je známý svými antioxidačními účinky, které podporují celkové zdraví. Tento extrakt pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a podporuje regeneraci tkání.

  • Borovice lesní

    Borovice lesní esenciální olej přispívá k čistění dýchacích cest díky svým antiseptickým vlastnostem. Tento olej pomáhá uvolnit hleny a zlepšit dýchání.

  • Eukalyptus globulus

    Eukalyptus globulus esenciální olej podporuje dýchání a poskytuje úlevu od kašle. Tento olej má silné antiseptické vlastnosti a pomáhá zklidnit podrážděné sliznice.

  • Levandule lékařská

    Levandule lékařská má uklidňující a antiseptické vlastnosti, které jsou prospěšné při respiračních problémech. Tento olej pomáhá zklidnit nervový systém a podporuje lepší spánek.

  • Šalvěj muškátová

    Šalvěj muškátová je známá pro své antiseptické a protizánětlivé účinky. Tento olej pomáhá zmírnit záněty a podporuje hojení dýchacích cest.

  • Anýz vonný

    Anýz vonný esenciální olej pomáhá uvolňovat hleny a zklidňuje kašel. Tento olej má také antispasmodické vlastnosti, které pomáhají zmírnit svalové napětí.

  • Fenykl obecný

    Fenykl obecný podporuje zdraví dýchacího systému a poskytuje úlevu od kašle. Tento olej pomáhá zklidnit podrážděné sliznice a podporuje lepší dýchání.

  • Tea tree olej

    Tea tree olej je známý svými silnými antiseptickými a protizánětlivými vlastnostmi. Tento olej pomáhá bojovat proti infekcím a zklidňuje podrážděné dýchací cesty.

  • Tymián obecný

    Tymián obecný esenciální olej pomáhá čistit dýchací cesty a zklidňuje kašel. Tento olej má silné antibakteriální a antivirové vlastnosti, které podporují zdraví dýchacího systému.

Jak jezevčí mast pomáhá při dýchacích potížích

Jezevčí mast působí tak, že kombinuje účinky jednotlivých složek, které společně podporují zdraví dýchacího systému, zmírňují kašel a zlepšují dýchání. Aktivní složky masti pomáhají zklidnit podrážděné sliznice, uvolnit hleny a bojovat proti infekcím.

Mechanismus účinku

Mechanismus účinku jezevčí masti spočívá v synergickém působení jejích složek. Slunečnicový olej a včelí vosk vytvářejí ochrannou vrstvu na pokožce, která umožňuje postupné uvolňování aktivních složek. Bylinné extrakty a esenciální oleje pak pronikají do pokožky a působí přímo na dýchací cesty, kde zklidňují záněty, uvolňují hleny a podporují lepší dýchání.

Způsoby aplikace

Pro dosažení nejlepšího účinku se jezevčí mast aplikuje na hrudník a záda, ideálně před spaním. Mast se nanáší v tenké vrstvě a může se zakrýt bavlněným obvazem a potravinovou fólií, aby se zlepšila absorpce aktivních složek přes noc. Tato metoda pomáhá udržet mast na pokožce a zajišťuje maximální účinnost.

Další využití jezevčí masti

Jezevčí mast nejenže zmírňuje kašel, ale také podporuje celkové zdraví dýchacího systému. Díky svým protizánětlivým a zklidňujícím vlastnostem může jezevčí mast také pomoci při bolestech svalů a kloubů. Aplikace masti na postižené oblasti pomáhá zmírnit záněty a ulevit od bolesti, což je ideální pro sportovce a osoby trpící chronickými bolestmi.

Jak vybrat kvalitní jezevčí mast

Při výběru jezevčí masti je důležité zvolit produkt s přírodními ingrediencemi a bez přidaných chemikálií. Kvalitní jezevčí mast by měla obsahovat rostlinný olej, jezevčí sádlo, včelí vosk, bylinné extrakty a esenciální oleje.

Kritéria kvality

Kvalitní jezevčí mast by měla být vyrobena z přírodních a čistých surovin bez přidaných chemických látek. Při výběru je důležité zkontrolovat složení a ověřit, že produkt neobsahuje žádné škodlivé přísady.

Doporučené značky

Mezi doporučené značky patří Alta Herba, která nabízí kvalitní a ověřené produkty. Tato značka je známá svými přírodními produkty a důrazem na kvalitu surovin.

Jezevčí mast je účinný přírodní prostředek proti kašli, který podporuje zdraví dýchacího systému a přináší úlevu díky kombinaci přírodních složek. Tento tradiční produkt je ideální pro ty, kteří hledají šetrné a efektivní řešení respiračních potíží. Pravidelné používání jezevčí masti může zlepšit celkové zdraví a kvalitu života.

Objevte kouzlo jezevčí masti a nechte přírodu, aby vám pomohla na cestě k lepšímu zdraví a pohodě.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies