Skip to main content

Jako výrobci špičkového hydrolyzovaného kolagenu, který podporuje pohybové ústrojí, především kloubní činnost a chrupavky, víme, že kolagen je vynikající pomocník v péči o pohybový aparát. Je však důležité zdůraznit, že kolagen poskytuje pouze podporu – klíčem k dlouhodobému zdraví je také pravidelné cvičení a aktivní prevence. Tento článek nabízí obecný přehled o tom, jak správné pohybové návyky mohou pomoci předcházet bolestem, ale je důležité zdůraznit, že se nejedná o odborný článek. Veškeré postupy by měly být před každým cvičením probrány s odborníkem, aby se zajistila jejich správná technika, zejména pokud již pociťujete jakékoliv potíže.

RosenPharma Blog

Proč je pravidelné cvičení klíčem k prevenci bolesti

Pravidelné cvičení má mnoho výhod pro naše tělo. Především zpevňuje svaly, zlepšuje flexibilitu a podporuje správnou funkci kloubů. Silné a pružné svaly lépe chrání klouby a chrupavky před přetížením, čímž snižují riziko bolesti a zranění. Navíc cvičení zlepšuje krevní oběh, což přispívá k regeneraci tkání a prevenci zánětů. Kromě fyzických přínosů cvičení také snižuje stres a napětí, které často přispívají k bolestem pohybového aparátu.

aerobní cvičení

Techniky cvičení pro prevenci bolesti

Protahovací cvičení (strečink)

Protahování udržuje svaly a klouby pružné, což je klíčové pro prevenci ztuhlosti a bolesti. Pravidelné protahování před i po fyzické aktivitě pomáhá předcházet zraněním a podporuje rychlejší regeneraci.

aerobní cvičení
aerobní cvičení
aerobní cvičení

Posilovací cvičení

Silné svaly kolem kloubů poskytují lepší stabilitu a chrání je před přetížením. Zaměřte se na posilování svalů v zádech, rukou a nohách, abyste minimalizovali riziko bolestí v těchto oblastech. Je však důležité si uvědomit, že nadměrné přetěžování pohybového aparátu při cvičení s těžkými váhami může mít dlouhodobě negativní vliv na vaše tělo. Správná technika cvičení je klíčová ve všech oblastech, aby nedocházelo k přetížení a zraněním. Takové intenzivní cvičení je také nezbytné kompenzovat jinými formami pohybu, které tělo uvolní a podpoří jeho regeneraci.

Jóga a pilates

Tyto techniky kombinují protahování a posilování, zlepšují celkovou rovnováhu těla a pomáhají předcházet bolestem. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají nenásilné, ale efektivní formy cvičení.

Aerobní cvičení

Aktivity jako chůze, plavání nebo cyklistika zlepšují celkovou kondici a podporují klouby bez nadměrného zatížení. Jsou vhodné pro každého, kdo chce zůstat aktivní a předcházet bolestem.

Speciální cvičební systémy pro prevenci a léčbu bolestí

SM systém (Spirální stabilizace páteře)

SM systém (Spirální stabilizace páteře) je metoda rehabilitace a prevence problémů s páteří, kterou vyvinul český lékař  MUDr. Richard Smíšek. SM systém je založen na cvičeních, která aktivují spirální svalové řetězce, což pomáhá k uvolnění páteře, prevenci a léčbě bolesti zad, a také zlepšuje celkovou stabilizaci a koordinaci pohybu.

cvičení gumy

DNS koncept (Dynamická neuromuskulární stabilizace)

Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS) je koncept fyzioterapie vyvinutý českým lékařem prof. PaedDr. Pavlem Kolářem, Ph.D, který se zaměřuje na zlepšení funkce pohybového aparátu prostřednictvím aktivace a posílení hlubokých svalů, které jsou klíčové pro stabilizaci těla a udržení správného držení těla. DNS vychází z vývojové kineziologie a využívá pohybové vzory, které jsou přirozené pro člověka již od dětství.

cvičení gumy

Obě tyto metody jsou velmi efektivní, ale je důležité před každým cvičením probrat cviky s odborníkem a minimálně v počáteční fázi se je naučit správně vykonávat. Správná technika je zásadní pro dosažení maximálního efektu a prevenci problémů.

Jak cvičením předcházet bolestem specifických částí těla

Záda

Bolesti zad jsou velmi časté, a proto je důležité zaměřit se na posilování hlubokých břišních svalů a zádového svalstva. Správné držení těla a pravidelné cvičení mohou významně snížit riziko bolestí zad.

Ruce a zápěstí

Pro ty, kteří pracují u počítače nebo vykonávají manuální práce, je důležité pravidelně protahovat a posilovat ruce a zápěstí. Tím se předchází problémům, jako je syndrom karpálního tunelu.

Nohy a kolena

Posilování svalů kolem kolenních kloubů a pravidelné protahování lýtek a stehen pomáhá předcházet bolestem nohou a kolen, které jsou často způsobeny přetížením.

Klouby

Pravidelné protahování a posilování kloubů, jako jsou ramena, kyčle a kotníky, je klíčové pro udržení jejich zdraví. Prevence ztuhlosti a zranění je zásadní pro dlouhodobou pohyblivost.

Význam potravních doplňků v prevenci bolestí pohybového aparátu

Kolagen je důležitým doplňkem stravy, který přispívá k regeneraci a podpoře kloubů a chrupavek. Je obzvláště užitečný při zatížení pohybového aparátu. Je však důležité zdůraznit, že samotný kolagen nemůže nahradit pravidelnou péči o tělo prostřednictvím cvičení. Doplněk stravy je skvělým pomocníkem, ale prevence bolesti vyžaduje aktivní přístup, zejména pravidelné cvičení a protahování. Ať už se jedná o záda, ruce, nohy, nebo klouby, udržení pohybového aparátu v dobré kondici je výsledkem dlouhodobé péče, nikoli rychlých řešení.

Důležitost pokračování v cvičení po náročných operacích a fyzioterapii

Po náročných operacích nebo ukončení návštěv fyzioterapeuta je zásadní pokračovat v pravidelném cvičení i nadále. Často se stává, že lidé po ukončení odborné péče přestanou s cvičením, což může vést k návratu problémů nebo k jejich zhoršení. Správně prováděné cvičení je klíčem k dlouhodobému udržení zdraví a předcházení opakovaným bolestem.

Pravidelné cvičení a protahování jsou základem prevence bolestí kloubů a pohybového aparátu. Ať už se věnujete jakémukoli typu fyzické aktivity, je důležité dbát na správnou techniku a postupné zatěžování těla. Pamatujte, že cvičení není pouze o zlepšení fyzického vzhledu, ale také o ochraně vašeho zdraví na dlouhou dobu.

Ačkoli potravní doplňky, jako je kolagen, mohou být významným přínosem pro zdraví kloubů a chrupavek, nemohou nahradit důležitost pravidelné fyzické aktivity. Kombinace cvičení, správného protahování a vhodných doplňků stravy poskytuje komplexní přístup k prevenci bolesti a zajištění dlouhodobé pohyblivosti.

Doporučení na závěr

Pro dosažení optimálních výsledků začněte s jednoduchými cvičeními a postupně přidávejte nové techniky. Pokud si nejste jistí, jak správně cvičit, před každým cvičením proberte cviky s odborníkem a minimálně v počáteční fázi se je naučte správně vykonávat. Zvažte také zařazení specifických cvičebních systémů, jako jsou SM systém nebo DNS koncept, do své rutiny.

Nezapomeňte, že pravidelná péče o tělo je klíčem k prevenci bolestí a udržení zdravého pohybového aparátu. Zůstaňte aktivní a starejte se o své tělo s respektem a péčí, kterou si zaslouží.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies