Skip to main content

V posledních letech se veganská a vegetariánská strava stala populární nejen z etických, ale i zdravotních důvodů. Nicméně, lidé, kteří nejí maso a vyhýbají se i všem doplňkům z živočišných zdrojů, často čelí problému nedostatku kolagenu – základní bílkoviny, která je důležitá pro zdraví kůže, kloubů, kostí a dalších pojivových tkání. Tento článek se zaměřuje na to, jak bezmasou stravu doplnit o vhodné živiny podporující tvorbu kolagenu, abyste tělu poskytli vše, co potřebuje.

RosenPharma Blog

Co je kolagen a proč je důležitý?

Kolagen je protein, který tvoří až 30 % veškeré bílkoviny v lidském těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které drží pohromadě kůži, svaly, šlachy, kosti a chrupavky. V průběhu stárnutí přirozená produkce kolagenu klesá, což vede ke vzniku vrásek, oslabení kloubů a ztrátě elasticity pokožky. To je důvod, proč je důležité zajistit dostatečný příjem kolagenu nebo jeho přirozenou syntézu v těle, zejména pokud nekonzumujete maso, které je tradičně bohatým zdrojem této bílkoviny.

kolagen

Kolagen v živočišných produktech a doplňky stravy

Kolagen se nachází v kostech, kůži a šlachách živočichů, zejména v hovězím, kuřecím a rybím mase. Osoby na bezmasé stravě však tyto přímé zdroje kolagenu nemohou využít, což může vést k jeho nedostatku. Proto existuje řada doplňků stravy obsahujících hydrolyzovaný kolagen, který je vysoce kvalitní a lehce stravitelný. Tyto doplňky jsou navrženy tak, aby efektivně podporovaly regeneraci pokožky, posilovaly klouby a svaly a pomáhaly udržet mladistvý vzhled.

Hydrolyzovaný kolagen je specificky upravený živočišný kolagen, který se snadno vstřebává a je v těle využit k regeneraci tkání. Naše společnost se zaměřuje na výrobu nejkvalitnějších kolagenových produktů, které jsou dostupné v lékárnách. Tyto doplňky jsou ideální pro ty, kteří hledají jednoduchý způsob, jak doplnit kolagen, aniž by museli měnit své stravovací návyky.

Rostlinný kolagen

Na trhu je dostupný i veganský kolagen, vyráběný v laboratořích. Nicméně pro ty, kteří hledají maximální účinnost, je hydrolyzovaný kolagen z živočišných zdrojů stále nejlepší volbou. Tento kolagen se snadno vstřebává a přináší rychlé výsledky pro zdraví pokožky, kloubů a dalších tkání. Naše produkty, obsahující kvalitní hydrolyzovaný kolagen, jsou dostupné v lékárnách a internetových prodejnách a poskytují tělu potřebnou podporu pro regeneraci a celkové zdraví.

Jak podpořit přirozenou tvorbu kolagenu?

Pokud chcete podpořit tvorbu kolagenu přirozenou cestou, měli byste dbát na dostatečný příjem určitých vitamínů a minerálů, které hrají klíčovou roli v jeho syntéze. Nejvýznamnější z nich je vitamín C, který najdete v citrusových plodech, paprikách nebo brokolici. Dále je důležité zajistit dostatek zinku a mědi, které můžete získat například z ořechů, semen, obilovin a luštěnin.

Kromě výživy je důležitá také celková péče o tělo. Snižování stresu, dostatečný spánek a vyhýbání se nadměrnému vystavení slunečnímu záření mohou pomoci udržet zdravou pokožku a podpořit regeneraci pojivových tkání.

ovoce a vitaminy

Veganská a vegetariánská strava může být zdravá a vyvážená, pokud věnujete dostatečnou pozornost tomu, abyste tělu poskytli vše, co potřebuje, včetně živin pro tvorbu kolagenu. Doplňky stravy s hydrolyzovaným kolagenem mohou být ideálním řešením pro ty, kteří nekonzumují maso, ale chtějí tělu dodat potřebnou výživu. Pro ty, kteří se chtějí vyhnout jakýmkoli živočišným produktům, jsou dostupné i veganské kolagenové doplňky, vyráběné v laboratořích pomocí moderní biotechnologie.

Péče o tělo, zdraví kloubů a pokožky není jen otázkou kosmetických výrobků, ale také vyvážené stravy a celkového životního stylu.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies