Skip to main content

Již ve starověku se bahno využívalo k léčbě revmatismu, při bolestech nohou a spáleninách. Natíralo se na kůži nemocných, kteří se pak vystavovali slunci, aby bahno zaschlo. Poté je odloupali a nátěr znovu opakovali.

K aplikaci částečných a celkových zábalů, stejně jako ohřívaných celkových koupelí, se přistoupilo až později. Královna Markéta Navarská (1492-1549) se zmiňuje, že v pyrenejských lázních Cauterets se běžně aplikovaly bahenní koupele. V oblibě byla bahna říční nebo rybniční. V 16. století se bahna začala běžně využívat jako léčebné přírodní zdroje. V některých lázeňských místech se bahno pouze nanášelo na tělo a nechávalo zaschnout, jinde se lidé koupali v termálních bahništích. V Barbotanu v 18. století sedávali nemocní v bahenních jámách až 4 hodiny a pařili se zde spolu s vepři.

Rašelinové bahno

Rašelinové bahno

Rašelinové bahno se často používá v kosmetice a wellness. Obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou minerály, stopové prvky a enzymatické látky. Tyto látky pomáhají obnovovat pokožku, udržovat ji hydratovanou a zlepšovat její elasticitu.

Rašelinové bahno se získává z rašelinných jezer, kde se postupně hromadí vrstvy řas a rostlin. Tyto vrstvy se následně suší a zpracovávají na bahno.
V kosmetickém průmyslu se rašelinové bahno často používá v masážních olejích, krémech a zábalech. Tyto produkty dokážou hydratovat pokožku a zlepšit její vzhled. Rašelinové bahno také pomáhá odstraňovat toxiny z těla a podporuje lymfatický oběh.

V wellness se rašelinové bahno používá jako součást různých procedur, jako jsou například rašelinové koupele nebo rašelinové zábaly. Tyto procedury pomáhají uvolňovat napětí a bolesti a přinášejí úlevu při některých zdravotních problémech, jako je například artritida nebo revmatismus.

Síla rašeliny

Rašelina a slatiny se pro koupele a zábaly začala využívat až na počátku 18. století.

Slatinu použili k léčebným účelům poprvé ve Švédsku. Počátkem 19. století se léčba po odkrytí rašelinišť a slatinišť rozšířila téměř současně do mnoha středoevropských lázní.

Fyzikální vlastnosti peloidů, jako jejich teplodržnost, vododržnost i způsob převodu tepla do organizmu, byly velmi podrobně studovány předními balneology. Od poloviny 19. století se začaly podrobně sledovat chemické vlastnosti peloidů.

V dnešní době plné stresu a spěchu se uvolnění a léčba v prostředí minerálních vod a peloidů stává opět aktuální. Za klidem a léčivými účinky získanými ze zdrojů přírody cestujeme po všech kontinentech. S ohledem na časovou tíseň si však můžeme léčebné koupele dopřát také doma a je výhodou, že současné vybavení domácností umožňuje každodenní využití všech staletých poznatků o účincích koupele na lidský organizmus naprosto dokonale.

Tajemství léčebné síly rašeliny


  • Peloidy

    Představují zelený a hnědý organický poklad, který desítky tisíc let míchala a vytvářela příroda. Jedná se o sediment (kašovitou hmotu), který má v mnoha případech léčivý účinek při chronických onemocnění jako jsou nemoci pohybového ústrojí, reprodukčních orgánů, neurologická onemocnění, onemocnění kůže, celé řady civilizačních chorob nebo při rekonvalescenci a rehabilitaci po poúrazových stavech.

  • Hnědá rašelina

    Patří mezi peloidy a jako organická zemina (sediment) obsahuje velké množství minerálních a organických látek. Tyto látky, které vznikaly nedokonalým rozpadem rašeliništních rostlin za zvýšené vlhkosti a nedostatečného přístupu vzduchu v průběhu desítek tisíc let, dokáží na molekulární úrovni předávat tělu energii, a působit tak pozitivně na lidský organizmus. Zejména lipidy a huminové kyseliny v doprovodu pryskyřic a přírodních minerálů dodávají hnědé rašelině chemické vlastnosti, které mají na lidský organizmus prokazatelně léčebný dopad. Přítomné lipidy plní ochrannou a katalyzující reakci propouštění látek do organizmu. Nezávislé práce ve světě potvrdily, že tyto přírodní organické látky jsou pohlcovány tělem 16x efektivněji než látky syntetické a mají výraznější účinek na celý organizmus.

  • Zelená rašelina

    Patří mezi peloidy a jako organická zemina (sediment) obsahuje přírodní formy enzymů, huminové kyseliny, chlorofyl, fosfolipidy, tokoferol, karoten. Má velké antioxidační účinky a omezuje působení škodlivých volných radikálů na organizmus. Pokožku hydratuje a je prokázáno, že zvyšuje regeneraci buněk, obnovuje metabolizmus kůže a zpomaluje procesy stárnutí. Biologicky aktivní lipidy mají blahodárný vliv na pokožku a podporují pronikání účinných látek kůží. V experimentech byl prokázán obsah přírodních olejů jako je levandulový, ze santalového dřeva, semen kmínu a heřmánku.

  • Huminové kyseliny

    Jsou považovány za nejpříznivější přírodní léčiva, protože jsou souhrnem kdysi žijících organizmů, z velké části rostlin, rozložených přírodními procesy tlení, recyklace a očištěných miliónů druhů půdních mikroorganizmů. Vzniklé molekuly huminových kyselin jsou kondenzované do pevných míčků, které připomínají akumulátorové baterie nebo palivové buňky. Dodávají energii aktivním látkám a tyto pak celkově léčí a harmonizují biochemii lidského těla. Představují naše spojení se Zemí a její tajemnou schopností pomáhat udržovat lidské zdraví.

RosenSPA


RosenSPA hnědá je extrakt hnědé rašeliny, díky kterému si nyní můžete dopřát účinky rehabilitačních koupelí a detoxikaci celého organismu doma ve vaně.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies