Skip to main content

Iontové nápoje jsou nápoje speciálně vytvořeny tak, aby lidem pomohly rehydratovat  organizmus během nebo po cvičení či jakékoli vyšší fyzické zátěži.

Většina z těchto nápojů obsahuje jednoduché sacharidy, rychlý a efektivní zdroj energie. Obsahují rovněž důležité minerální látky, jako je sodík, draslík, hořčík, vápník a zinek, které organizmus pocením ztrácí a které také známe jako elektrolyty. Drtivá většina komerčně dostupných iontových nápojů je doplněna o sladidla a konzervační látky a také  jsou aromatizovány.

Proč potřebujeme sacharidy a minerální látky?

Sportování

Sacharidy se ukládají v našem těle a v játrech a svalech se přemění z glykogenu na glukózu, kterou tělo použije jako zdroj energie. Glukóza je jakýmsi palivem pro naše svaly a orgány, včetně mozku. Pokud delší dobu vyvíjíme aktivitu, zásoby svalového glykogenu se snižují, což následně negativně ovlivňuje výkon. Proto je nutné glykogenové zásoby doplňovat a iontové nápoje jsou jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout.

Je neméně důležité, při déle trvající fyzické zátěži, ovlivňovat v našem těle i hladinu minerálních látek. Ty hrají důležitou roli při optimální hydrataci těla a také při udržování vyváženého pH v krvi.

Sportování
Iontový nápoj

Pro koho jsou iontové nápoje vhodné?

Oblíbené jsou zejména u sportovců, kteří se účastní vytrvalostních aktivit, jako jsou delší jízdy na kole, běh, běh na lyžích ap. Vhodné jsou ale také pro každého, kdo u svých déle trvajících aktivit vynakládá fyzické úsilí a musí pravidelně doplňovat energii a minerální látky vyloučené pocením.

Iontový nápoj

Pro koho jsou iontové nápoje nevhodné?

Zvažte konzumaci iontových nápojů vždy, když vaše fyzické aktivity nepřesahují běžnou úroveň a rozhodně se nedoporučuje jejich konzumace jako běžná součást pitného režimu. Jak jsme si již řekli, iontové nápoje obsahují sacharidy a co se děje po přijmu sacharidů bez fyzické zátěže, všichni dobře víme. Z tohoto důvodu jsou nevhodné pro děti.

RosenPharma Blog

Iontový nápoj jako neocenitelný parťák

Ať už běháte, jezdíte na kole, chodíte na delší výlety, nebo máte zaměstnání s větší fyzickou zátěží, iontový nápoj vám bude vítaným parťákem. A proč? Budete se jednoduše cítit lépe, mít energii, nepocítíte únavu. Při opravdu dlouhé zátěži je potom ideální pití iontového nápoje střídat s pitím čisté vody.

Iontový nápoj

Náš iontový nápoj v praktickém balení s vitaminem C

Přemýšleli jsme, jakou formu iontového nápoje našim zákazníkům nabídnout a především v jakém balení. Obvykle je možné iontové nápoje koupit v nádobách od 500 ml. Jenže pokud plánujete vícedenní fyzickou aktivitu, nastane problém. Kdo by se vláčel s těžkou nádobou 😉? Přesně proto jsme na trh uvedli sáčky obsahující granulát pro přípravu 1,5 l iontového nápoje. Do kapsy, batohu či ledvinky dáte pár sáčků a pokryjete potřeby na dlouhé dny. Praktické, co říkáte? Připravíte si čerstvý nápoj rozpuštěním obsahu jednoho sáčku v čisté vodě.

Iontový nápoj

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies