Skip to main content

Pitný režim

Hubnete-li, nezapomínejte dostatečně pít. Ideální je pramenitá voda a neslazené bylinkové čaje. Dopoledne si můžete dopřát šťávu z čerstvě vymačkaného ovoce, kdykoli během dne pak šťávu z čerstvé zeleniny. Příjemným zpestřením je i neslazená voda s vymačkaným citrónem. Vyvarujte se však slazených limonád, energy drinků a alkoholu. Je-li to možné, odpusťte si nápoje sycené, uměle barvené i ty označené jako LIGHT.

Pitný režim

Odkyselování

Hubnutí ovlivňuje i míra zakyselení organizmu. Ideální pH lidského těla je kolem 7,4. Pečivo z bílé mouky, káva, cukr, alkohol i různé pochutiny výrazně zvyšují kyselost organizmu, tzv. acidózu. Určitou část kyselinotvorných látek umí tělo odbourat samo, jedná-li se však o stav dlouhodobý, dochází k výraznému zhoršení zdravotního stavu. Bolesti hlavy, podrážděnost, pocit vyčerpanosti, změna hmotnosti, bolesti svalů a další nepříjemné projevy jsou jen začátkem. Dlouhodobý stav překyselení organizmu může vést až k arterioskleróze, srdečním infarktům či dokonce zhoubným nádorům.

Snažíte-li se o vyváženou stravu, ve které zásadotvorné nebo neutrální potraviny (zelenina, ovoce, bylinky, celozrnné pečivo, kysané mléčné nápoje, luštěniny, ale také například telecí, hovězí nebo krůtí) převládají, půjde vám i hubnutí mnohem lépe.

Pitný režim
Dostatek spánku

Dostatek spánku

Spánek je nesmírně důležitý, proto ho rozhodně nepodceňujte. Ideální je spát 7 - 8 denně. Ve spánku totiž dochází k celé řadě důležitých pochodů. V prvních hodinách spánku tělo bere energii ze svých tukových zásob. Čím víc spánku mu dopřejete, tím více spálí. Navíc nevyspalý člověk trpívá větším hladem a chutí na sladké.

Dostatek spánku

Pomocníci z rostlinné říše

Hubnutí můžete pomoci i bylinkami či plody některých rostlin. Spalování tuku například napomáhá zelený čaj, guarana, výtažek z hořkého pomeranče, acai, garcinia cambogia a další. Pročistit tělo, zbavit ho nadýmání, urychlit látkovou výměnu, pomoci proti zadržování vody, to zase dokážou fenykl, třezalka, přeslička, lékořice, čekanka, lípa, černý bez. Při detoxikaci pomáhají měsíček, kopřiva, řebříček, jitrocel, pelyněk, šalvěj, rozmarýn. Vhodné jsou také bylinné koupele, které dokážou povzbudit látkovou výměnu, pomáhají proti zadržování vody v těle a redukují tukové zásoby. Určitě i vy najdete své oblíbené bylinné směsi, které vám ve vašem úsilí pomohou.

Masáže

Vhodným doplňkem vašeho nového životního stylu mohou být i masáže, zvláště ty lymfatické a detoxikační. Zkušení maséři přesně vědí, kam na těle sáhnout, aby byl výsledek co nejúčinnější. Povzbuzení lymfy - především ruční masáží - pomáhá z těla odvádět škodlivé látky a spolu s nimi i redukovat celulitidu. masáže je však nutné vícekrát opakovat.

RosenPharma Blog

Začínáme s hubnutím

Často slyšíme, že hubnutí se odehrává především v hlavě. Věřte nebo ne, je to tak. Jakmile se pevně rozhodneme sami se sebou něco dělat, jde to mnohem lépe. Na trvalém zhubnutí pár kil není nic složitého.

Pokud je potřeba zhubnout radikálně, případně jste-li trvale v péči lékaře a užíváte léky ovlivňující vaši váhu, případně metabolizmus, je třeba svěřit své hubnutí do rukou odborníků.

Na úplný začátek tedy zapojte do hubnutí hlavu. Respektive sami sebe pro zhubnutí motivujte. Na každého platí něco jiného. Někoho přesvědčí kdysi tolik oblíbené džíny ve skříni, jiného vidina, že se nezadýchá při sebemenší námaze a dalšího zase to, že s lepšící se kondicí a ubývajícími kily se dostavuje i dobrá nálada a fajn pocit. Najděte tedy důvod, proč do toho jít, začínáme.

V první řadě si udělejte inventuru v sobě i svých návycích.

Jídlo a hubnutí

Kde děláte chybu?

  • Jíte nepravidelně, nesnídáte, málo pijete a když, tak sladké limonády, jíte nezdravá jídla, příliš mnoho sladkého, tučného a ledničku bílíte zásadně v noci.
  • Máte málo pohybu, místo, abyste šli pěšky, ujedete jednu stanici MHD, raději než po schodech stoupáte vzhůru pomocí eskalátorů nebo se svěřujete výtahu.
  • Stresujete se, v noci starostmi nespíte, přes den se nezastavíte a často máte pocit, že takový tlak už déle nevydržíte.
  • Na žebříčku svých hodnot jste až někdo dole, zatímco zbytek rodiny a všichni kolem jsou pro vás důležitější než vy sami.
  • Hubnuli jste už tisíckrát, ale pokaždé špatně. Váha se nejen brzy vrátila, ale často přibyla další kila.
Jídlo a hubnutí

Vypracujte si strategii, kterou budete poctivě dodržovat

  • Najděte si denně chvilku na pohybové aktivity. Půlhodinová procházka na čerstvém vzduchu je mnohem prospěšnější než půlhodinové sezení u televize nebo počítače. Tuto dobu si ve svém programu pečlivě vyhraďte a trvejte na ní. Naučíme vás užívat si pohyb.
  • První dny si podrobně pište, v kolik hodin jste jedli, co a v jakém množství. Hezky popravdě. Pomůže vám to lépe si uvědomit, kde děláte chybu. Sestavte si tabulku vhodných a zakázaných potravin, bude se vám mnohem lépe sestavovat jídelníček. Zapomeňte na polotovary, průmyslově vyráběné dipy a omáčky a spižírnu narvanou "ďobáním". Naučíme vás jíst zdravěji a jídlo si více vychutnat.
  • Nesnažte se radikálně a ze dne na den změnit své zvyky. Pravděpodobně by vás taková změna stresovala. Dejte si čas a svou proměnu načasujte krůček po krůčku. Naučíme vás radovat se z každého malého úspěchu.
  • Dopřejte denně chvilku svému duševnímu zdraví. Relaxace ve vaně, chvilka oddechu na zahrádce nebo návštěva zajímavé výstavy dokáže divy. Naučíme vás najít radost i v drobnostech.
  • Vysvětlete svým blízkým, že nastal čas, abyste se o denní povinnosti podělili. Spoustu věcí přeci zvládnou i bez vás. Naučíme vás myslet sami na sebe.
RosenPharma Blog

Jídlo a hubnutí

Ať se nám to líbí nebo ne, jídlo je alfou a omegou našeho bytí. Chcete-li zhubnout, je nutné i v jídle někde ubrat a jinde naopak přidat.

V zásadě není na zdravém stravování nic složitého, jakmile si osvojíte správné složení vaší potravy, pravidelnost v jídle a ideální množství jídla, jde to mnohem snadněji. Nejlépe vám samozřejmě poradí odborník, který má mnohé nástroje i vědomosti k tomu, aby sestavil zdravý jídelníček přesně podle vašich potřeb.

Ostatně, člověk má nad sebou v podobě odborníka jakýsi pomyslný bič. Snadněji se pak vytrvá. Navíc máte jistotu, že dostáváte všechny potřebné živiny, vaše strava je vyvážená a nebudete mít také pocit hladu. Možná naopak, mnoho lidí, kteří se rozhodli zhubnout pod vedením výživového poradce, tvrdí, že nikdy nejedli tolik, a přesto hubnou.

Snižte energetický příjem

Pokud chce člověk zhubnout, musí víc energie vydávat než přijímat. Neznamená to ovšem, že sníme koblihu místo oběda, protože má míň kalorií. Složení stravy je potřeba přesně vyvážit. Nabídnout tělu živiny, se kterými může dál pracovat, a vyhnout se jídlům tučným a bohatým na cukry.

Obecně má člověk s normální váhou přijímat energeticky vyváženou potravu v poměru: 60 % sacharidy, 28 % tuky, 12 % bílkoviny. Ten, kdo chce jít s váhou dolů, musí přidat bílkoviny a naopak ubrat cukry a živočišné tuky.

Při redukční dietě by se váš denní energetický příjem měl pohybovat kolem 5000 - 6000 kJ, z toho 40 % by měly tvořit sacharidy, 30 % tuky a 30 % bílkoviny.

Jídlo a hubnutí

Glikemický index (GI)

Čím vyšší glikemický index potravin, tím dříve po nich dostanete hlad. GI totiž označuje rychlost vstřebávání sacharidů v organizmu. potraviny s vysokým GI vám rychle zvýší hladinu cukru v krvi. Takový stav není pro tělo ideální, a to se snaží co nejrychleji cukr zase snížit. Vyplaví proto do krve inzulin a ten může hladinu cukru prudce snížit - způsobí tzv. hypoglykemii, tedy stav, kdy můžete být malátní, nesoustředění, podráždění, může vás bolet hlava, dostanete hlad. Naopak potraviny s nízkým GI uvolňují sacharidy postupně, navozují pocit sytosti, a tak po nich hned tak nevyhládnete.

Vysoký GI mají například smažená jídla - hranolky, řízky, pečivo z bílé mouky, sladké pečivo, rozvařená rýže, sladké limonády a těstoviny uvařené doměkka. Nízký GI má naproti tomu celozrnné pečivo, zelenina, džus z čerstvého ovoce, brambory vařené ve slupce, celozrnná rýže, těstoviny uvařené al dente, müsli s jogurtem...

RosenPharma Blog

Tuky

Vybírejte takové, které tvoří nenasycené mastné kyseliny, tedy oleje rostlinné. Maximálně omezte tuky živočišné, dostatečné množství jich přijmete ve skryté formě (v mase, mléčných výrobcích apod.). Nezapomeňte však, že tuky zcela vyloučit nelze. Například kvalitní extra panenský olivový olej obsahuje vysoké množství vitaminu E a antioxidantů, pomáhá tělu snižovat "špatný" cholesterol, chrání nás proti kardiovaskulárním a cévním onemocněním. mnohem více tak rpo své tělo uděláte, když si zeleninu pokapete kvalitním olivovým olejem, než když si namažete rohlík máslem. Ideální množství zkonzumovaného tuku by měl být za den 10 g, zbytek získáte v ostatních potravinách.

Sacharidy

Bez nich to nejde, jsou základním zdrojem energie. Naše tělo se bez nich neobejde, závisí na nich celá řada životně důležitých funkcí. Problém je však v tom, že sacharidů obecně přijímáme nadbytek. Zvláště těch nevhodných, především bílého řepného cukru, který je skutečně metlou lidstva. Soustřeďte se tedy raději na sacharidy získané z obilovin, celozrnných výrobků, ovoce, zeleniny, brambor či luštěnin. Všechny navíc dodávají tělu potřebnou vlákninu, tedy zdraví prospěšný polysacharid. Takové sacharidy tělo využije mnohem lépe. Ale pozor, i ovoce může mít vysokou energii, jestliže denně sníte kilo banánů, váha dolů nepůjde.

Bílkoviny

Chcete-li zhubnout, tady přidejte. Kvalitní maso, ryby, mléko, tvaroh, sýry, vejce a luštěniny by měly tvořit nepostradatelnou součást vašeho denního jídelníčku. Vybírejte však pečlivě. Smetanové jogurty a tučné tvarohy se s hubnutím příliš neslučují.

RosenPharma Blog

Rada na závěr

Vraťte svému jídlu klid. Jezte u stolu, pomalu, po malých soustech, vše pořádně rozžvýkejte. Vychutnávejte si to, co máte na talíři. Čím pomaleji budete jíst, tím méně toho v důsledku sníte. Věřte, že při správném stravování není třeba zcela zavrhovat potraviny, které máte rádi, ať je to sklenka alkoholu nebo něco sladkého. Dáte-li si je jen občas, rozhodně vám neuškodí. Zvláště, když je vhodně zvolenou aktivitou tzv. vypotíte.

RosenPharma Blog

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies