Skip to main content

Rýma, též zvaná zadní rýma nebo nosní kongesce, je stav, který mnozí z nás znají až příliš dobře. Od náhlého vzniku ucpaného nosu až po nepříjemné potíže s dýcháním, rýma může být nejen nepohodlná, ale také omezující. V tomto článku probereme, co je rýma, jak naše tělo na ni reaguje, jak se jí můžeme bránit, a jaké prostředky můžeme využít pro usnadnění dýchání. Také se podíváme na možná rizika spojená s dlouhodobým užitím nosních sprejů a kapek.

RosenPharma Blog
Co je rýma a jak na ni reaguje lidské tělo

Co je rýma a jak na ni reaguje lidské tělo?

Rýma je reakce našeho těla na podráždění nebo infekci v nosních cestách. Vyznačuje se zvýšenou produkcí hlenu, což může vést k ucpanému nosu. Naše tělo reaguje na rýmu jako na obranný mechanismus proti cizím látkám, jako jsou viry, bakterie nebo alergeny.

Jak se můžeme rýmě bránit a jaké prostředky můžeme využít pro usnadnění dýchání?

Prevence rýmy spočívá v udržení zdravého imunitního systému a minimalizaci kontaktu s alergeny. Hydratace, pravidelný odpočinek a zdravá strava jsou klíčové pro silnou imunitu.

Pokud se vám přesto dostaví ucpaný nos, existují různé metody, které mohou usnadnit dýchání. Jednou z nich je mořská voda do nosu, která může pomoci zmírnit nosní kongesci tím, že vlhčí nosní cesty a usnadňuje odstranění hlenu. Dalšími prostředky jsou nosní sprej a kapky do nosu, které mohou snížit otoky a usnadnit dýchání.

Jak nebezpečné je využívat nosní spreje a kapky dlouhodobě?

Zatímco nosní spreje a kapky do nosu mohou být efektivní pro krátkodobou úlevu od rýmy, jejich dlouhodobé užití může vést k problémům. Některé nosní kapky a spreje mohou způsobovat závislost, pokud jsou používány delší dobu, než je doporučeno. Toto se nazývá rhinitis medicamentosa a je to stav, kdy se nosní cesty stávají závislými na léčbě nosního spreje nebo kapek. Pokud se stane, že přestanete tyto produkty používat, můžete zažít ještě horší příznaky rýmy.

Kromě toho dlouhodobé užívání těchto prostředků může vést k poškození nosních cest a způsobit chronické zdravotní problémy, včetně chronické rýmy. Proto je důležité používat tyto produkty podle pokynů a raději se poradit s lékařem, pokud se symptomy rýmy nezlepší nebo se zhorší.

Jak nebezpečné je využívat nosní spreje a kapky dlouhodobě?

Alternativní řešení: Olejové nosní kapky a spreje s éterickými oleji

Kromě tradičních nosních kapek a sprejů, které zmírňují otoky a pomáhají zprůchodnit dýchací cesty, existuje také alternativní řešení. Olejové nosní kapky a spreje s éterickými oleji představují jemnější a méně agresivní možnost léčby.

Éterické oleje, jako je eukalyptus, levandule nebo máta, jsou známé svými uklidňujícími a protizánětlivými vlastnostmi. Tyto produkty nejsou návykové a poskytují přirozený způsob, jak zmírnit příznaky rýmy, jako je ucpaný nos.

I mezi našimi produkty najdete speciální řadu určenou pro úlevu od rýmy. Pod značkou Pinio-Nasal vyrábíme olejové nosní kapky a spreje s éterickými oleji, které poskytují přirozený způsob, jak zmírnit nepříjemné příznaky rýmy, jako je ucpaný nos.

Jedním z jedinečných produktů našeho sortimentu je také Pinio-Nasal mast. Tento produkt je obzvláště užitečný pro ty, kteří trpí poškozením pokožky v oblasti nosu v důsledku rýmy. Tato mast je obohacena o kyselinu hyaluronovou, známou svými regeneračními a hydratačními vlastnostmi.

Produkty Pinio-Nasal zkuste je jako přírodní alternativu k léčbě rýmy a objevte jejich blahodárné účinky.

Kouzlo éterických olejů


Nosní sprej, kapky a mast s éterickými oleji, co pořádně protáhnou nos

Žádejte ve vaší lékárně, nebo objednejte za nízké ceny přímo v našem e-shopu. Ke každému nákupu dárek zdarma a u objednávky nad 1500 Kč je zdarma i poštovné.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies