Co je lecitin - vše o Lecitinu
Nejnovější blogové příspěvky
- Polysany jsou zpět s novou tváří
- Kolagen na vlasy
- Kolagen a bezmasá strava: Jak zajistit dostatečný příjem kolagenu?
- Jak cvičení pomáhá předcházet bolestem
- Přírodní cesta k úlevě dýchacích potíží s jezevčí mastí
- Jak zlepšit spánek
- Lékárnička na dovolenou a na co se zaměřit
- Škodlivost fosfátů na lidský organismus
- Betakaroten a jeho účinky na lidský organismus
- Podpora zdravé pokožky pomocí vyvážené stravy a zdravého životního stylu
Co je lecitin?
Lecitin je látkou neodmyslitelně spojenou se správným fungováním našeho těla. Je součástí buněčných membrán a najdete ho v játrech, nervové tkáni, plicích, srdci a ve svalové tkáni.
Pokud byste chtěli lecitin specifikovat po chemické stránce, patří mezi fosfolipidy, což jsou tuky složené z mastných kyselin, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Jeho název byl odvozen z řeckého slova lekithos, česky žloutek. Není to náhodou, vždyť právě žloutky obsahují vysoké množství lecitinu.
Lecitin je součástí tuků a mastných kyselin a najdete ho u všech živých tvorů, tedy nejen v těle člověka a zvířat, ale také rostlin, řas a dokonce i mnohých mikroorganizmů. Tělo si ho do jisté míry umí syntetizovat samo, zbytek je nutné dodat potravou.
Trocha historie
O lecitinu jako takovém se hovoří až od roku 1850. Tehdy jistý Nicolas-Theodore Gobley použil poprvé název lekithos pro látky, které izoloval ze žloutku a později nalézal i v mozkové hmotě, jikrách, krvi, žluči a jiných orgánech. Koncem 19. století byly fosfolipidy izolovány i ze semen rostlin. Vědci zjistili, že nejvíce lecitinu obsahují sójové boby a vlčí bob.
Průmyslová výroba lecitinu ze surového sójového oleje započala ve 20. letech 20. století v Hamburku a odtud se později rozšířila do Ameriky. Lecitin získávaný ze žloutků se využíval spíše jen v kosmetice a ve farmacii. Ovšem právě ve farmacii byl lecitin od poloviny 30. let vyráběn jako preparát pozitivně ovlivňující uvolňování tuků.
Od té doby povědomí o významu lecitinu značně pokročilo. Dnes už je všeobecně známo, že lecitin je pro správné fungování těla i mysli zcela nezbytný.
Jak Lecitin pomáhá, jaké jsou účinky lecitinu?
Skoro by se chtělo říct: před lecitinem smekni. Tato látka má pro organizmus tak obrovský význam, že by skutečně bylo velice bláhové ji podceňovat.
Seznam toho, co lecitin dokáže a pozitivně ovlivňuje, je neobyčejně dlouhý. Zbystřit by měli hlavně ti, kteří bojují s vysokým cholesterolem, chtějí se co nejdéle udržet v psychické i fyzické kondici, snaží se zhubnout, rádi si občas dopřejí sklenku alkoholu a v neposlední řadě i ti, kteří potřebují zvýšit svou koncentraci a paměť během učení.
Krevní oběh
Lecitin díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu rozpouštět škodlivý LDL cholesterol. Ten pak snadno projde i těmi nejtenčími cévami a nemá tendenci se v nich usazovat. Lecitin dokonce dokáže rozpouštět i již vzniklé tukové a cholesterolové usazeniny. Snižuje krevní tlak a je tak skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a mozkovým příhodám.
Mozek
Díky svým vlastnostem pomáhá lecitin zvyšovat koncentraci. To ocení všichni, kteří při své práci namáhají hlavu. Učení a jakékoli myšlenkové pochody jdou zkrátka s lecitinem mnohem snadněji. Údajně prý pravidelné užívání lecitinu dokáže zvýšit IQ až o 10 bodů.
Lecitin se používá také k prevenci a léčbě neurologických onemocnění, jakými je například Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a senilní demence. Je tak velkým pomocníkem v geriatrii.
Játra
Již jsme na těchto stránkách několikrát zmiňovali, že velkou koncentraci lecitinu obsahují játra. Konkrétně tvoří lecitin 73 % objemu tuků v játrech. Je nezbytný proti tukové degeneraci, cirhóze, pomáhá proti vzniku nádorů jater nebo při zánětech jaterní tkáně. Nesmírně důležitý je i při procesu odbourávání alkoholu v játrech, proto by přísun lecitinu měl zvýšit každý, kdo si rád dopřeje nějakou tu sklenku alkoholu.
Žlučník
Dostatečný přísun lecitinu dokáže zabránit tvorbě žlučových kamenů. Za jejich vznik je totiž zodpovědná právě nerovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu.
Kůže, vlasy, nehty
Lecitin zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů, pomáhá je hydratovat a zpomaluje jejich stárnutí. Dokáže do hloubky regenerovat poškozené vlasy. Díky svým protizánětlivým účinkům se využívá i při léčbě kožních potíží - zmírňuje například ekzémy nebo lupenku. Osvědčil se také v boji s celulitidou.
Další pozitivní účinky
Byť je předešlý výčet poměrně obsáhlý, stále ještě nejsme u konce. Lecitin totiž dokáže dobře aktivovat anabolické procesy, čímž se zkracuje regenerace po fyzické aktivitě. Umí také chránit stěny tlustého střeva před narušením. A neméně prospěšný je také pro udržení odolnosti imunitnímu systému.
Je tedy zřejmé, že lecitin by se v žádném případě neměl podceňovat.
Kde se lecitin vyskytuje?
Lecitin je součástí mnoha potravin, ale rozhodně se v jejich konzumaci omezovat nemusíte. Předávkování totiž nehrozí. Naopak, pokud se snažíte žít zdravě, je velká pravděpodobnost, že vaše tělo by nějaký ten lecitin ještě klidně sneslo.
Zřejmě největší přírodní zásobárnou lecitinu jsou vaječné žloutky, játra a sójové boby. Najdete ho také v arašídech, olejnatých semenech rostlin (zvláště slunečnice), kvalitních za studena lisovaných rostlinných olejích, v ořechách, ovesných klíčkách, ovesné kaši, v mléčných výrobkách, v čočce, květáku, zelí nebo kapustě a třeba i ve šťávě z vinných hroznů nebo v kvasnicích.
Kdo je vítězem v obsahu lecitinu?
Ze všech vyjmenovaných potravin v obsahu lecitinu jasně vítězí játra a žloutky. Jejich zvýšená konzumace je však nevhodná, protože se jedná o potraviny s vyšším podílem cholesterolu. Sója by sice vyhovovala i přísnějším nárokům na racionální stravu, ale ruku na srdce, jíst stále jen sóju a výrobky z ní je poněkud jednotvárné.
Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou. Přitom je z mnoha důvodů pro náš organizmus nezbytný. Právě proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků.
Lecitin při detoxikaci a hubnutí
O lecitinu už určitě slyšel každý, kdo se snaží udržet v dobré fyzické kondici a záleží mu na pěkné postavě. Není sice samospasitelný, ale i tak dokáže velké věci.
Pokud sportujete, lecitin nejenže pomáhá po fyzické námaze rychleji regenerovat svalům, ale díky přeměně tuků na energii jde s jeho pomocí hubnutí mnohem snáz. Je dobré mít na paměti, že lecitin je podpůrným prostředkem při hubnutí, nikterak lékem na hubnutí. Bez pohybu kila dolů nepůjdou. Dobrá zpráva ovšem je, že za pohyb se dá počítat i rychlá chůze.
Lecitin si umí velice dobře poradit i s celulitidou
Lecitin si umí velice dobře poradit i s celulitidou. Zlepšuje totiž metabolismus a poměrně účinně rozpouští tuk v podkoží. To se ovšem nestane po pár dnech zvýšeného příjmu lecitinu. Tělo k tomu potřebuje čas, a tak je nutné vydržet a nepřestat s užíváním lecitinu už po měsíci. Na druhou stranu, pokud zvolíte i vhodnou pohybovou aktivitu a podpoříte látkovou výměnu lymfodrenážemi a dostatečným příjmem tekutin, půjde to snadněji.
O lecitinu vědí své kulturisti. Těm pomáhá zvláště před soutěžemi pěkně vyrýsovat kontury postavy, aby svaly dostaly šanci vyniknout.
Ženy trpí často ukládáním tuku na bocích, hýždích a stehnech. Lecitin však dokáže zmírnit ukládání tuku i v těchto partiích. I zde ovšem platí, že žádný lecitin před tukovými bochánky nepomůže, pokud nejsou jeho účinky podpořeny fyzickou aktivitou. Dobrá zpráva je, že denně stačí obětovat půl hodinky hodinku sportu nebo alespoň svižné chůzi, s lecitinem pak půjde objem tuků v těle dolů mnohem snáz.
Detoxikační účinky lecitinu
Díky antioxidačním účinkům lecitinu (násobeným zvláště v kombinaci s vitaminem E), stává se účinnější i detoxikace těla. Pokud jste pravidelnou detoxikaci zařadili do svého životního stylu, určitě na dostatečný přísun lecitinu nezapomeňte.
Na jaře a na podzim občas člověku dochází energie, a tak se mu někdy nechce ani do pohybu ani do detoxikace. Právě lecitin však dokáže potřebnou energii našemu organizmu dodat. Nebylo by moudré lecitin podceňovat.
Lecitin v potravinářství
Takzvaná "éčka" v potravinách je téma hodně živé a značně diskutované. Ne všechna E jsou však špatná. Například pod označením E322 se skrývá lecitin.
Vyniká svými stabilizačními, emulgačními a disperzními vlastnostmi, proto je lecitin vyráběný ze sójových bobů nejčastěji využíván právě v potravinářství. Látka E322 je tak prakticky součástí každodenní stravy.
Pekařské výrobky
Díky lecitinu těsto nabývá většího objemu a lépe se s ním dále pracuje. Zvláště při výrobě bezlepkového pečiva. Pečivo, do nějž byl přidaný lecitin, má hezky křupavou kůrku a netvrdne tak rychle.
Čokoláda
Lecitin pomáhá urychlovat některé procesy při výrobě čokolády a tím chránit kvalitu kakaového másla. Čokoláda díky němu vydrží vyšší teploty, nešediví, je lesklá a má delší trvanlivost.
Instantní potraviny
Lecitin najdeme v kakaovém a kávovém prášku, bramborovém škrobu, instantních polévkách i v sójových proteinových výrobcích.
Margarín
Lecitin se používá také k dosažení lepší stabilizace a oxidační stálosti margarínu.
Lecitin v kosmetice
Lecitin se díky svým příznivým účinkům na pleť a na vlasy velice dobře uplatňuje v kosmetickém průmyslu. V dnešní době je součástí valné většiny z nich.
Fosfolipidy pomáhají pokožce dýchat, regulovat buněčnou výměnu, ovlivňují její pružnost a jemnost. Lecitin zabraňuje, aby se při mytí pokožka vysoušela, pomáhá regulovat její pH hodnotu a chrání ji před nepříznivými vlivy zvenčí. Z tohoto důvodu jsou často součástí mycích emulzí, šampónů a také pleťových krémů.
Regeneračních vlastností lecitinu se s úspěchem využívá v produktech vlasové péče. Zvláště k péči o suché, slabé a lámavé vlasy. Lecitin působí hluboko do strukturální kvality vlasu, zlepšuje ji a pomáhá obnovit přirozený ochranný obal vlasu. Díky lecitinu jsou vlasy zdravé, zářivé a hedvábné na omak. Pomáhá dokonce i proti tolik nepříjemnému poletování vlasů.
Kosmetický průmysl na lecitin sází čím dál víc, vždyť díky němu je možné dokonce nahradit některé dosud užívané emulgátory. Lecitin totiž napomáhá spojit oleje s vodou a vytvářet emulzi. Díky lecitinu se účinné látky lépe vstřebávají do pokožky, optimalizuje také funkce tukových žláz, napomáhá dýchání pokožky a znatelně zpomaluje stárnutí pleti.
V kosmetice lecitin stále neřekl své poslední slovo a je zřejmé, že o něm ještě mnohé uslyšíme.
Kdo lecitin potřebuje?
Léčivý lecitin potřebují samozřejmě všichni, ale někteří naléhavěji, než ti druzí. Ne vždy se od svého lékaře dozvíte, že "obyčejný" lecitin někdy zmůže velké věci.
Sportovci
Lecitin pomáhá svalům po fyzické námaze rychleji regenerovat. Kulturistům a po fitness se doporučuje k snadnějšímu vyrýsování kontur postavy a svalů.
Studenti a lidé duševně pracující
Lecitin napomáhá koncentraci, zlepšuje paměť a myšlenkové pochody. Je zcela neocenitelný pro všechny, kteří se potřebují soustředit a duševně pracovat.
Lidé ohrožení kardiovaskulárními nemocemi
Lecitin doporučují lékaři jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění, vysokého tlaku nebo vysokého cholesterolu. Působí jako podpůrný přípravek i ve chvíli, kdy už tato onemocnění byla prokázána.
Ženy
Lecitin dokáže snižovat nadbytečnou hladinu estrogenu, ovlivňujícího ukládání tuků na bocích, hýždích a stehnech. Po menopauze pomáhá bránit cévním nemocem či snižování imunity. Pomáhá také udržovat dobrou kondici vlasů a pokožky, využívá se i při zvýšeném vypadávání vlasů.
Těhotné ženy
Organizmus ženy se v těhotenství dělí o všechny tělu potřebné látky s nově vznikajícím životem. Lecitin je proto vhodný i v tomto období. O výši dávkování se však poraďte se svým lékařem.
Manažeři a lidé pod velkým psychickým tlakem
Lecitin se osvědčil u osob žijících dlouhodobě pod velkým psychickým tlakem a dále u lidí trpících změnami nálad, stresem či vyčerpáním.
Lidé trpící kožními nemocemi
Lecitin pomáhá mírnit některé vleklé kožní nemoci, například ekzém nebo lupenku.
Senioři nebo lidé trpící neurologickými poruchami
Lecitin prokazatelně působí jako prevence před Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a presenilní demencí. Používá se jako podpůrný lék při mimovolných pohybových poruchách (tardivní dyskineze).
Po večírku...
Lecitin snižuje toxický účinek alkoholu na játra, nezapomeňte proto na jeho doplnění před i po bujaré oslavě. Játra vám za to budou vděčná. Pokud si sklenku alkoholu dopřáváte pravidelně, lecitin by ve vaší stravě rozhodně chybět neměl.