Co je kolagen - vše o kolagenu
Nejnovější blogové příspěvky
- Vánoční dárky pro krásu a zdraví
- Polysany jsou zpět s novou tváří
- Kolagen na vlasy
- Kolagen a bezmasá strava: Jak zajistit dostatečný příjem kolagenu?
- Jak cvičení pomáhá předcházet bolestem
- Přírodní cesta k úlevě dýchacích potíží s jezevčí mastí
- Jak zlepšit spánek
- Lékárnička na dovolenou a na co se zaměřit
- Škodlivost fosfátů na lidský organismus
- Betakaroten a jeho účinky na lidský organismus
Co je kolagen
Kolagen je vláknitá ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25 - 30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti, což jistě nejsou zanedbatelná čísla. Nicméně pochopitelná, vždyť vazivo je součástí naprosté většiny orgánů.
Slovo kolagen má původ v řeckém kolla, což znamená klih. A právě klih se vařil ze zvířecích šlach.
Kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za pohyb bez bolesti, tedy za zdravé klouby a vazy.
S postupem věku ovšem naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Vazivo přichází o svou elasticitu a zdá se, jako bychom vysychali.
Aminokyselinové složení kolagenu
Molekuly kolagenu tvoří převážně: glycin (nejjednodušší neesenciální aminokyselina tvořená dvěma uhlíky), prolin (neesenciální aminokyselina, 2-pyrrolidinkarboxylová kyselina), hydroxyprolin (přírodní aminokyselina, derivát pyrrolu, vznikající hydroxylací prolinu za účasti kyseliny askorbové) a hydroxylysin (přírodní aminokyselina, vzniká hydroxylací bazické esenciální aminokyseliny lyzin za účasti kyseliny askorbové).
Základní jednotkou kolagenu je tropokolagen - řetězce alfa 1 a alfa 2 tvořící trojitou spirálu. Kolagenní vlákna jsou měkká, ohebná, nepružná a vysoce pevná v tahu. Údajně je mm2 kolagenních vláken schopen udržet váhu 50 kilogramů.
Typy kolagenu
Existuje nejméně 28 typů kolagenu, přičemž z 90 % se jedná o typ I, přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Další významné jsou: typ II obsažený v chrupavkách a typ V, který tvoří stěny krevních cév. Pro embryonální vývoj je pak charakteristický kolagen typu III.
Kolagen typu I je využíván ve zdravotnictví, v chemickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.
Vliv kolagenu
pokožka
vlasy
Klouby a kosti
chrupavka
pojivá tkáň
Kůže
Vypnutá pokožka je projevem mládí, devizou, kterou si začneme uvědomovat až ve chvíli, kdy o ni přicházíme, to znamená před čtyřicátým rokem života. Začínají se objevovat vrásky, kůže povoluje a její kvalita se zhoršuje. To vše přitom v době, kdy se cítíme stále mladí a plní síly, máme malé děti, realizujeme se v práci, nechceme si připouštět první projevy stáří.
Dostatek kolagenu našemu tělu velice výrazně oddálí tyto první projevy stáří a dokonce dokáže celkově zpomalit tvorbu vrásek, zlepší kvalitu pleti a elasticitu kůže vůbec. Pokud jste plánovali faceliftingovou operaci, včas zahájená kolagenová kůra ji dokáže o mnoho let oddálit.
Vlasy
Pevné, husté, lesklé a zdravé vlasy, to je sen asi každého člověka a žen zvlášť. Nicméně na jejich kvalitě se podepisují predispozice, výživa, hormonální rovnováha, míra stresu, náš celkový zdravotní stav a také prostředí, ve kterém žijeme.
Dostatek kolagenu dokáže výrazným způsobem zlepšit kvalitu vlasů, dokonce i hustotu řas. Vlasy déle drží objem, jsou lesklé, přestávají se lámat a jejich perfektní kondice je patrná na první pohled. Zvláště pro vlasy namáhané barvením, žehlením, případně trvalou je kolagenová kůra doslova požehnáním.
Nehty
Křehké a třepivé nehty, které nám zatrhávají oblečení, neustále se lámou a v nejhorším případě se dokonce odlupují, to je skutečná noční můra.
Pokud za tímto problémem není vážný nedostatek minerálních látek nebo nemoc, dokáže kvalitu nehtů výrazně zlepšit právě dostatek kolagenu.
Šlachy a klouby
Úbytek kolagenu může i bolet, což zaznamenáme zvláště v souvislosti s pohybovým aparátem. Nedostatek kolagenu totiž snižuje ochranu (tzv. adhezivní bariéru) chrupavek, šlach, vazů a kloubního pouzdra. Ochablost stabilizačních kloubních systémů pak vede k jejich opotřebování a následné bolesti. Trochu jsme to zjednodušili, ale výsledný efekt je jasný: úbytek kolagenu rovná se bolest pohybového ústrojí.
Dodávat tělu kolagen až ve chvíli, kdy se projeví bolest, je poněkud nezodpovědné. Naopak bychom se měli snažit zajistit pohybovému aparátu dostatek kolagenu právě ve chvíli, kdy začíná výrazněji klesat jeho tvorba, to je ideálně už mezi 40. a 50. rokem. Výrazně to platí i pro sportovce, jejichž pohybový aparát je mnohem více zatěžovaný.
Proč se kolagen používá ...
... v potravinářství?
Kolagen, který obsahují potravinové doplňky, želatinové bonbony, aspiky, tlačenky apod. slouží jako výživa kloubů, vaziv a napomáhá zvyšování pevnosti chrupavek.
... v kosmetice?
Kolagen přidávaný do kosmetických přípravků velice účinně pomáhá hydratovat pokožku a předcházet stárnutí.
... ve zdravotnictví a farmacii?
Kolagen není toxický, je velmi tvárný, lze ovlivňovat jeho vstřebatelnost a většina jeho fyzikálních, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností se dá upravit tak, aby plně vyhovovaly požadovaným účelům. Z těchto důvodů je skvělým materiálem pro výrobu cévních protéz, šicích nití a hemostatik nebo se využívá jako nosič léčiv.
... v laboratořích a při výzkumu?
Tkáňové inženýrství využívá kolagen jako scaffold, tedy nosič pro pěstování tkáňových kultur, např. kmenových buněk. Jako hlavní složka extracelulárních matrix totiž právě kolagen dokáže vytvořit ideální podmínky pro růst buněk. Při pěstování buněčných kultur totiž podporuje uchycení, růst, dělení a migraci buněk.Vědci ve 3D kolagenních systémech studují například buněčnou migraci, proliferaci, apoptózu, angiogenezi a právě již zmiňovanou tvorbu nové tkáně.
Kolagen věda často využívá při vývoji umělých orgánů a tkáňových náhrad.