Skip to main content

Také už si dlouho říkáte, že začnete konečně sportovat? Přestože si dáváte pravidelně každoroční předsevzetí, den D stále odkládáte. Zkuste to nyní, protože léto je ideální roční období. Je teplo, světlo dlouho do večera a místo ve vydýchané tělocvičně můžete sportovat venku na čerstvém vzduchu. Pohyb venku udělá dobře nejen vašemu tělu, ale i vaší duši. Ne nadarmo se říká, ve zdravém těle zdravý duch.

Díky pravidelnému sportování budete mít také lepší fyzickou kondici, udržíte si optimální tělesnou hmotnost a snížíte si riziko onemocnění takzvanými civilizačními nemocemi, jako jsou například nemoci kardiovaskulárního systému, rakovina, cukrovka, bolesti zad či hlavy.

Čím začít

Nejdříve si zvolte takový druh sportu, který je vám nejbližší a u něhož máte pocit, že by vás mohl bavit. Klidně jich vyzkoušejte i víc. Na výběr máte velký počet různých aktivit od turistiky, rychlé chůze s hůlkami alias nordic walking, běhu, jízdy na kolečkových bruslích po plavání či jízdu na kole. V parku nebo někde v přírodě můžete cvičit i jógu nebo tai-či. Zajímavým sportem je i paddleboarding, který rovnoměrně zapojuje celé tělo. Pokud při sportování upřednostňujete společnost, vyzkoušejte beach volejbal, tenis či badminton. Nepořizujte si hned sportovní vybavení, které není nezbytné a nejprve se ujistěte, že vám vybraný druh pohybu bude přinášet radost a uspokojení.

Frekvence

Pokud se sportem začínáte a nejste na něj zvyklí, nepřepalte začátek. Sice je pěkné uběhnout osm kilometrů, jenomže když se po tom týden nebudete moct hýbat, těžko se přimějete k dalšímu běhu. Ze začátku sportujte třeba jednou až dvakrát týdně a nedávejte si zatím příliš vysoké cíle. Před každým sportovním výkonem také myslete na to, abyste se pořádně rozcvičili a protáhli si tělo. Snížíte tak na minimum riziko natažení, nebo dokonce natržení svalu. Zatímco před sportem by měla být rozcvička dynamická, po sportu by mělo následovat delší protažení, díky kterému se svaly rychleji zregenerují.

Letní sportování
Sportování v létě
Letní sportování pitný režim

Kdy sportovat

Nejvhodnější dobou je samozřejmě ráno, kdy jste odpočatí, plní energie a navíc venku není ještě takové teplo. Kromě toho vás sportovní ráno díky vyplaveným endorfinům skvěle nabudí do nového dne. Pokud nebýváte po návratu z práce příliš unavení, můžete využít i vlahé letní večery a ranní sportování si nechat třeba na víkend.

Na co si dát pozor

Během sportu nezapomínejte doplňovat tekutiny, aby vaše tělo bylo dostatečně hydratované. Nejlepším nápojem je obyčejná nesycená voda, která má pokojovou teplotu. Denně byste měli vypít dva až tři litry. Při pohybu venku se vyhněte přímému slunci a rozžhavenému městu. Místo toho upřednostňujte stinná místa a přírodu. Pro jistotu se však nezapomeňte namazat opalovacím krémem a vzít si sluneční brýle s UV faktorem, pokrývku hlavy a lehké a prodyšné oblečení.

Letní sportování pitný režim

Vyživujte vaše tělo

Každý pohyb představuje pro vaše tělo určitou zátěž, a tak je dobré o něj pečovat. Pravidelně doplňujte vitamíny a minerální látky, protože jejich nedostatek může ovlivnit nejen vaši výkonnost a následnou regeneraci, ale i správné fungování těla.

Vitamíny patří mezi základní složky enzymových systémů a umožňují podání lepších fyzických výkonů. Také obnovují a posilují váš imunitní systém.

Minerály pomáhají regenerovat svaly a zásobují je vodou a živinami. Zinek a vápník přispívají k udržení normálního stavu kostí, hořčík k normální činnosti svalů a ke snížení míry únavy a vyčerpání, železo k normální funkci imunitního systému.

Nezapomeňte ani na kloubní doplňky stravy a na kolagen. Kolagen je důležitá bílkovina, která zajišťuje správnou funkci vazů, kloubů a chrupavek.

RosenPharma Blog

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies