Skip to main content

Minerály jsou základní stavební kameny našeho těla. Ovlivňují vše od zdraví kostí a zubů, přes správnou funkci svalů, až po udržování rovnováhy tělesných tekutin. Při dlouhodobých venkovních aktivitách tělo zvyšuje svou potřebu těchto klíčových prvků, zejména kvůli zvýšenému pocení a energetické náročnosti.

RosenPharma Blog
minerální látky

Minerály, které by neměly chybět na vašich dlouhých cestách

Mezi nejdůležitější minerály pro venkovní aktivity patří sodík, draslík, vápník a hořčík. Tyto minerály pomáhají udržovat hydrataci a správnou svalovou funkci.

  • Sodík je zásadní pro udržení hydratace a správnou funkci svalů.
  • Draslík reguluje krevní tlak, udržuje rovnováhu tekutin a pomáhá svalům fungovat správně.
  • Vápník hraje klíčovou roli v svalové kontrakci a je nezbytný pro zdraví kostí a zubů.
  • Hořčík podporuje energetický metabolismus a pomáhá udržovat normální funkci nervového systému.

Jak efektivně doplňovat minerály při dlouhých venkovních aktivitách

Minerály lze doplnit z různých zdrojů, včetně potravin, doplňků stravy nebo sportovních nápojů. Při dlouhodobých aktivitách je praktické mít u sebe sportovní nápoje nebo gely, které obsahují vyvážené množství těchto minerálů. Nezapomeňte, že je důležité doplňovat je průběžně, nejen když už cítíte únavu nebo dehydrataci.

Rizika nedostatečného příjmu minerálů při dlouhodobých aktivitách

Nedostatek minerálů může vést k únavě, slabosti, křečím ve svalech, nebo dokonce k dehydrataci. Proto je tak důležité zajistit pravidelný přísun minerálů během dlouhodobých venkovních aktivit.

Optimální zdroje minerálů pro venkovní nadšence

Při výběru zdrojů minerálů pro venkovní aktivity hledejte takové, které jsou lehké, snadno se přepravují a jsou rychle vstřebatelné. Sportovní nápoje a gely, stejně jako některé druhy ořechů a sušeného ovoce, jsou skvělou volbou.

Pokud sáhnete ke sportovním nápojům či gelům, vždy si ověřte jejich kvalitu a reálné spotřebitelské zkušenosti. Levné produkty obvykle neposkytují slibovaný obsah a také se často objevují potíže s jejich stravitelností. Nevíte-li si s jejich výběrem rady, navštivte sportovní komunity, kde se toto téma velmi živě komunikuje. 

sportovní aktivity
zdravá strava

U běžných venkovních aktivit stačí kvalitní vyvážená strava

Přestože při intenzivních a dlouhotrvajících venkovních aktivitách je doplňování minerálů během samotné aktivity nezbytné, u běžných, méně náročných aktivit, je to jinak. Pokud trávíte čas venku aktivně, ale nejedná se o vysoce náročný fyzický výkon, postačí pravidelná, vyvážená strava k tomu, aby vaše tělo dostalo všechny potřebné minerály.

Vybírejte celozrnné produkty, ovoce, zeleninu, ořechy a semena, maso a ryby, mléčné výrobky a luštěniny - to vše jsou bohaté zdroje minerálů. Víte, že banány jsou plné draslíku a mandle jsou skvělým zdrojem hořčíku?

Pokud máte pocit, že vaše strava nemusí pokrýt všechny vaše potřeby, může být užitečné zahrnout do vaší rutiny také doplňky stravy. Naše společnost nabízí produkt Multivitamin s minerály, který je navržen tak, aby podpořil váš aktivní životní styl. Tento doplněk je navržen tak, aby pokryl vaše denní potřeby minerálů a vitamínů, a to vše v jedné pohodlné dávce. Může být skvělým doplňkem k vyvážené stravě a pomoci vám cítit se dobře a být výkonný, ať už jste kdekoli.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies