Skip to main content

Každý aktivní jedinec má dnes poměrně vysoký přehled o vhodných vitaminech, minerálech a dalších výživových doplňcích, které jeho tělu dodají vše potřebné. Mezi ty základní doplňky stravy pak řadí právě kolagen.

sport

Kolagen podporuje regeneraci svalů, šlach a kloubů

Kolagen, obsažený ve svalech, je totiž pro trvalou výkonnost sportovce nesmírně důležitý. Jeho nedostatek způsobuje při vysoké námaze mikro-trhlinky v kolagenních pouzdrech svalů, což způsobuje svalovou únavu a posléze i bolest. Proto sportovci k regeneraci šlach, kloubů a vaziva běžně užívají kolagen. Užívání kolagenu je samozřejmostí při kulturistice, vzpírání, při bojových sportech, aerobiku, gymnastice a řadě dalších sportů, u kterých je důležitá vysoká elastičnost vaziva a šlach a bezchybná a samozřejmě bezbolestná pohyblivost kloubů.

Ani ti, kteří sice nejsou vrcholovými sportovci, ale o svou kondici pravidelně dbají běháním, plaváním či ve fitness centrech, by neměli dostatek kolagenu v těle podceňovat. Jestliže svou energii vkládají do dosažení vypracované postavy, byla by škoda hyzdit poctivě vyrýsované svalstvo povislou kůží. Kolagen má totiž jedinečnou vlastnost - pomáhá udržovat pokožku vypnutou a pružnou. To je cenná vlastnost i v případě, že právě díky cvičení a životosprávě muž hubne. Kolagen v takovém případě způsobí, že pokožka snadněji reaguje na svou novou "velikost".

 

sport a kolagen
kolagen a sport

Kolagen pro mladistvý vzhled

Kolagen také pomáhá lepšímu hojení při poranění kůže. Příjemným bonusem je také zlepšení kvality vlasů a nehtů. Perorální přijímání kolagenu má tedy zcela určitě své opodstatnění. Hovoříme samozřejmě o kolagenu hydrolyzovaném, tedy o jediné snadno stravitelné formě, kterou naše tělo dokáže bezezbytku využít. Při kolagenové kúře je ovšem třeba dbát na dostatečný přísun vitaminu C, bez kterého se proces novotvorby kolagenu v těle neobejde.

Nejen pro aktivní sportovce je kolagen nesmírně důležitou součástí životosprávy, jeho dostatek je nezbytný pro každého, kdo chce zůstat dlouho fit a co nejdéle si zachovat mladistvý vzhled.

kolagen a sport
RosenPharma Blog

Přečtěte si další články z našeho blogu


Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies