Skip to main content

Kyselina hyaluronová, známá svými hydratačními a regeneračními schopnostmi, má v kosmetice a dermatologii široké využití. Jeden z méně známých, ale zároveň velmi efektivních způsobů jejího využití je v péči o pooperační jizvy. Jak funguje a jak ji správně použít? Věnujme se tomu podrobněji.

RosenPharma Blog

Nejprve krátce co je to kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová je glykosaminoglykan, což je dlouhý polysacharidový řetězec složený z disacharidových jednotek. Nachází se přirozeně v lidském těle, zejména v pokožce, očních vlhkých filmových vrstvách a kloubech. Je známá svou schopností vázat a udržovat velké množství vody, až do tisícinásobku své molekulové hmotnosti, což ji činí vynikajícím hydratačním činidlem. V kosmetice a dermatologii je kyselina hyaluronová oslavována pro své hydratační a plnící vlastnosti, které mají široké uplatnění v péči o pleť a v estetické medicíně.

Komplexní informace o kyselině hyaluronové, jaké má další uplatnění nad rámec tohoto blogového příspěvku, najdete zde.

Kyselina hyaluronová a pooperační jizvy

Pooperační jizvy mohou být esteticky rušivé a někdy i nepříjemné. Kyselina hyaluronová má významný potenciál v jejich ošetření. Její hydratační vlastnosti napomáhají v úvodních fázích hojení tím, že poskytují vlhké prostředí, které urychluje regeneraci nových buněk. Její antiinflamační vlastnosti také pomáhají snížit zarudnutí a otoky.

K pooperační péči lze využít náš hojivý lubrikant HA gel. Balení obsahuje aplikátor pro pohodlné vnášení potřebného množství na ošetřovanou jizvu a okolí.

Postup aplikace na pooperační jizvy

Krok 1: Čištění a dezinfekce
Začněte důkladným čištěním postižené oblasti. Dezinfekční prostředek použijte pouze na lékařský pokyn.

Krok 2: Aplikace
Naneste tenkou vrstvu kyseliny hyaluronové na jizvu.

Krok 3: Masáž
Jemně masírujte postižené místo po dobu 1–2 minut. To pomáhá stimulovat průtok krve a urychlit proces hojení.

Krok 4: Opakovaná aplikace
Tento postup opakujte několikrát denně.

Krok 5: Dlouhodobá péče
Pro dosažení nejlepších výsledků je doporučeno tento postup dodržovat pravidelně po dobu několika týdnů.

Je dobré mít na paměti, že kvalita výsledku je přímým odrazem vašeho zájmu a péče o postiženou oblast. Regulérní masáže jizvy, které nemusí být vždy prováděny s gelem obsahujícím kyselinu hyaluronovou, představují klíčový prvek k úspěšnému vyhlazení. Tento závazek k detailní péči činí rozdíl mezi pouhým zlepšením a skutečnou transformací vaší pokožky.

Kyselina hyaluronová je nejen klíčovým prvkem v kosmetickém průmyslu pro boj proti stárnutí, ale také vynikajícím nástrojem pro péči o pooperační jizvy. Její hydratační a regenerační vlastnosti ji činí ideální volbou pro ty, kteří hledají účinnou a neinvazivní metodu pro zlepšení vzhledu svých jizev.

Na závěr je důležité zdůraznit, že účinnost kyseliny hyaluronové na vyhlazení jizev je značně závislá na velikosti a charakteru jizvy. Před aplikací kyseliny hyaluronové je zásadní, aby bylo dokončeno prvotní zahojení čerstvé rány. Včasná aplikace HA gelu může výrazně pomoci v procesu regenerace pokožky a minimalizovat viditelnost jizvy. Naopak, u starších pooperačních jizev, které byly dlouhodobě bez adekvátní péče, je nerealistické očekávat výrazné zlepšení. V takových případech je dobré konzultovat další možné léčebné metody s dermatologem nebo chirurgem.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies